Висшият адвокатски съвет някак не забелязва информациите за вземане на “глави“ на неудобни, включително магистрати!

0
276
Адвокат Росен Димитров
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Сега за Висшия адвокатски съвет явно няма никаква опасност за държавността, а данните за награди за глави, наподобяващи американски уестърн от 90-те години, са нещо съвсем нормално и не е повод за притеснение

Адвокат Росен Димитров, фейсбук

През юли 2019 г. главният прокурор Иван Гешев в свое интервю за БНТ каза следното:

„Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени.

Принципът на разделението на властите е едната част от монетата. Другата част е взаимодействието в рамките на конституционните правомощия между отделните власти. И така функционира всяка нормална държава, няма как съдебната власт и прокуратурата да постигне резултат в борба с корупцията или битовата престъпност, ако няма взаимодействие с която и да е от другите власти…“

От това изказване високопоставени адвокати си направиха обоснован извод, че Иван Гешев бил против конституционния принцип за разделение на властите, формулиран още по времето на Монтескьо.

Това беше идеален повод за поръчковите казионни медии да излязат с “правилните заглавия“. Такива бяха “Не съм привърженик на разделението на властите, каза номинираният за нов главен прокурор“ на “Дневник“, “Гешев не споделя „виждането“ на „десните екстремисти“ за разделението на властите“ на “Медиапул“, “Иван Гешев не харесва разделението на властите“ на “Дума“ и др.

Така избрана извадка от думи за разделение на властите от контекста се стигна до лавина от медийни манипулации, че главният прокурор всъщност бил за една единна власт. Без да се държи сметка, че малко по-надолу се говори за взаимодействие на властите.

Естествено се стигна до декларация на Висшия адвокатски съвет, както и на адвокатски колегии по места срещу Иван Гешев, че подкопавал устоите да държавността. Игнорирал конституционните принципи, бил опасен за демокрацията и гражданите, и т.н. и т.н.

В момента не само главният прокурор, а цялото ръководство на прокуратурата, заедно с висш полицай, след разработка на службите за сигурност, изнесоха информация за заплахи срещу магистрати и висши полицаи затова, че упражняват професията си по начин неизгоден за други.

Изкараха данни за взимане на “глави“ на неудобни, включително магистрати!

Това обаче все още остава незабелязано от Висшия адвокатски съвет, който иначе беше много загрижен за държавността, за устоите на правото и правата на гражданите, които били поставени в опасност от едно изказване!

Сега за Висшия адвокатки съвет явно няма никаква опасност за държавността, а данните, за награди за глави, наподобяващи американски уестърн от 90-те години са нещо съвсем нормално и не е повод за притеснение, не подкопава устоите на правото, и не е опасно за гражданите…

ГЕРБ/СДС