Защо МВР охранява товара на частната фирма „Сиела Норма“ с нелегалните машини?

1
1495
Жандармерия охранява камионът с нелегалните машини до склада.

Те са внесени през Кулата и са пазени от жандармерия до склад в София. Кой от МВР е дал разрешение?

Иван Михайлов

Опитите днес на част от ръководството на МВР, главният секретар Петър Тодоров и шефът на Националната полиция Станимир Станев, да замаже скандала с появилите се незнайно откъде 228 нелегални машини, се оказаха неуспешни. Нещо повече, двамата висши полицейски началници се оплетоха в обясненията си.

„Тези машини са собственост на фирма „Сиела“. Те са допълнително доставени от тях, информирани за това са ЦИК и всичко е под техен контрол. Доколкото ние имаме информация, тези машини са били отделени и няма да бъдат ползвани и не са сертифицирани от ЦИК. Според мен няма място за притеснение“, заяви пред Нова телевизия Станимир Станев. Той обяви, че: Полицията отговоря за охраняването на изборните машини при тяхното складиране и транспортиране. Според скромните обяснения на хората от „Сиела Норма“ тези 228 несертифицирани машини са били доставени в София, за да бъдат направени демонстрации за гласуване с тях в Албания и Грузия и нямат нищо общо с изборите в България. Но са складирани в помещението със сертифицираните 1600 машини за гласуване.

По информация на Breaking.bg 228-те устройства за гласуване са доставени със самолет в Пирея , Гърция. Оттам с камиони на частна куриерска фирма са влезли у нас през граничния пункт Кулата и поели към София плътно охранявани от автомобили на Главна дирекция „Жандармерия“ до склада на летището. От снимките разпространени от централата на ГЕРБ се вижда как коли на жандармерията охраняват камионите с машини преди те да влязат в склада със сертифицираните устройства.

Веднага възниква въпросът: Защо тогава МВР охранява частната пратка на фирма „Сиела Норма“, която няма нищо общо с изборите в България ? Според член 92 алинея 3 от Закона за МВР за охрана от полицейските органи на спортни състезания или други масови прояви, съпровождане на официални лица или товари, както и на други мероприятия или дейности с краткосрочен характер, може да се сключват договори между МВР и заинтересованите лица. Без такъв договор полицията не може да охранява частни товари.

Има ли вътрешното министерство, начело с Бойко Рашков, договор със „Сиела Норма“ за охрана на частните пратки на фирмата ?

Ако няма такъв договор кой в ръководството на МВР е наредил униформени да охраняват частни пратки ?

Главният секретар или вътрешният министър Рашков ?

„Машините, които са предвидени за изборите на 14 ноември, са вкарани в склада на фирмата, а тези 228 машини не са вкарани в този склад, както беше оповестено, те са били на отделен прицеп, запечатани в метален контейнер. Оставени са извън склада в запечатан контейнер, не са вкарани и омешани с останалите машини, които ще се използват за изборите“. Това твърди в поръчково интервю пред БНР главният секретар на МВР Петър Тодоров.

МВР обаче няма достъп до въпросния склад с машините за изборите. Униформени само охраняват склада без да влизат вътре. За всеки, който има упълномощен достъп, ЦИК дава разрешение за влизане във въпросния склад. А хората с достъп са проверени от комисията и ДАНС.

Тогава откъде Тодоров и Станев знаят къде и кога са поставени въпросните 228 машини, които уж са за Албания и Грузия ?

И на какви факти почиват твърденията на главния секретар на МВР и шефът на националната полиция ?

Нещо повече. Главсека на МВР заявява в същото поръчково интервю, че ДАНС били направили проверка на тези машини, които уж са за Албания и Грузия и нямало нищо притеснително.

До вчера вечерта ДАНС не беше правила проверка на склада и това стана ясно от изявленията на членове на ЦИК, които са сезирали агенцията още на 3 ноември, но ръководството на Родното ФБР, кадри на Румен Радев, си прави оглушки четири дни. Откъде Тодоров има информацията, че ДАНС са направили проверка ?

Експерти бяха категорични пред Breaking.bg, че машините без лицензиран софтуер лесно могат да бъдат заредени с готови флашки и могат да донесат между 300 и 400 гласа от машина.

228 машини по 300 гласа са над 90 000 гласа. Тези 90 000 гласа могат да са решаващи за втория тур на президентските избори на 21 ноември. Затова и нелегалните машини са внесени точно сега, за да бъдат ползвани за втория тур на изборите за държавен глава в полза на Румен Радев, твърдят информирани. Това се доказва и от яростната съпротива на фирмата-вносител „Сиела Норма“ срещу искането на ЦИК ДАНС да провери нелегалните машини. Фирмата е внесла жалба в Административния съд-град София срещу искането на ЦИК. След огласяването на скандала от Бойко Борисов и ГЕРБ последваха яростни коментари на защитниците на Радев от ДБ и мутрите на Манолова.

Ако наистина „Сиела Норма“ е внесла машините за демонстрации в Албания и Грузия защо не ги достави до свои складове, а ги транспортира с полицейска охрана до същия склад със сертифицираните машини ?

Въпроси, на които лакеите на Радев трудно ще ви отговорят.