Австрия въвежда задължителна електронна регистрация при влизане в страната

0
32
Снимка: pixabay

Идващите от България подлежат на 10-дневна карантина

Австрия въвежда задължителна електронна регистрация за всички влизащи в страната, съобщиха от външното ни министерство.

Влизащите в Австрия от рискови региони, за какъвто е посочена и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина. Прекратяването ѝ е възможно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.

Процедурата Pre-Travel-Clearance е с формуляр на немски и английски език на електронна страница: http://www.oesterreich.gv.at.

По информация на българското посолство в Австрия при онлайн регистрацията гражданите ще посочват име, данни за контакт, както и къде са пребивавали преди пътуването.

Допълнително ще трябва да отбележат адрес в Австрия и ако е възможно, колко дълго ще останат в страната.

Предвиждат се изключения от изискването за регистрация за погранични работници и транзитни пътници, както и за граждани, които влизат в Австрия поради семейни непредвидими причини.

От МВнР припомнят, че както до момента влизащите в Австрия, които са били в рискови региони, какъвто е и България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина, като прекратяването й е възможно преждевременно с отрицателен PCR или антигенен тест най-рано на петия ден.

От карантината са изключени граждани, които влизат в Австрия по професионални причини, транзитно преминаващите, придружителите при спешни медицински ситуации. Те трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни във Виена на следните телефони:

+43 1 505 31 13, +43 1 505 64 44, +43 1 503 16 78, +43 1 581 03 82.