Борисов от Виена: Ние не искаме подаяния, искаме справедливост

0
243
Борисов на срещатата във Виена. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Лидерите призоваха за справедливо разпределение на ваксините

Винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет. На него през май сме гласували пропорционално на глава от населението да бъдат разпределяни ваксините. Темата е приключила за нас“. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция във Виена. Министър-председателят участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

Борисов посочи, че след решението на страните от Европа са били посочени няколко ваксини, които са еднакво добри. „Преговорите ги води ЕК, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарства и ние съответно сме закупили, договорили по няколко милиона от всички видове ваксини. Нито една от компаниите не изпълнява договорите си. Нещо повече от графиката, която австрийските колеги предложиха се оказва, че те не само не изпълняват договорите, те ги нарушават, нарушавайки пропорционалното разпределение, което като съвет сме решили. Казват, че комитет имало някакъв, който взимал по-важните решения от Европейския съвет. Не мога да разбера как може да бъде променено решение на Съвета без самите ние да сме го променили“. По думите му, ЕК и Европейският съвет са свършили огромна работа.

Ние изпълнихме всички инструкции. Ако си спомняте трябваше в един и същи час, в един и същи ден, всички го изпълнихме и започнахме да ваксинираме. Беше ни казано държавите-членки да се въздържат от руска и китайска ваксина. Ние сме поръчали четири – АстраЗенека, Джонсън и Джонсън, Модерна, Пфайзер“, подчерта Борисов.

Ако някъде е станал този проблем, именно днешната среща и нашия призив към комисията е незабавно тази несправедливост бъде отстранена, като се мине на това, което сме се разбрали за процентно разпределение на глава от населението. Това е наше желание. Действително ще излезе, че май месец едни държави-членки ще натрупат колективния имунитет, други няма. Или ще ни пратят в други посоки да търсим ваксини от трети страни. Ако искат това да направят, нека да го направят“, каза още Борисов.

Аз вярвам на съвета и комисията и новите 10 плюс 4 милиона ваксини ще бъдат дадени на тези, които сме по-назад. На 4 април у нас има избори и на нас са ни особено важни ваксините“ , подчерта Борисов. Той беше категоричен- „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработване на ваксините. Откъде накъде сега ще имаме таблица на класирането. Това е политически шамар. Какво излиза, че малтийският премиер е най-доброят премиер, защото е доставил най-много ваксини. Не е вярно. Ние сме инвестирали, платили, солидарно, и гласували на Съвет“, заяви Бойко Борисов.