150 млн. лева допълнително в бюджета за хората с увреждания договориха Борисов и протестиращите

Очаквам да намерим най-прагматични вариант, обяви премиерът

0
52
борисов
Бойко Борисов

След петчасова среща страните обявиха, че имат напредък по доста теми

Разбрахме се, че работните срещи продължават. Другия вторник отново ще се срещнем. Има напредък по доста теми, които обсъждахме.

Това казаха на брифинг в Министерски съвет представители на организациите на хората с увреждания и родители на деца с увреждания, след като проведоха повече от 5-часова среща с премиера Бойко Борисов. „Важна тема, която обсъдихме, са помощните средства. Друга важно е, че министърът на здравеопазването ни увери, че работна група вече изготвя стандарт за помощните средства. Направихме малка стъпка към голямата реформа, която искаме. Мисля, че и премиерът разбра, че трябва да има реформа. Следващия вторник продължаваме и ще можем да кажем повече подробности. Палатковите лагери остават, докато не се постигнат конкретни резултати. Искаме да благодарим на премиера и правителството“, добавиха те.

„Искам да благодаря на участниците в срещата“, заяви от своя страна Борисов. „И двете страни имаме коренно различни мнения по някои теми. Считам, че е съществен напредък да сме всички на една маса и да дебатираме. Има много агенции, много организации, много министерства, много неправителствени организации, много пари и на финала има протест. Мога да гарантирам, че в новия бюджет ще отпуснем допълнително 150 млн. лева. И тези средства им се виждат прекалено малко. Продължаваме да работим и да смятаме. Да видим какво още можем да направим“, каза още министър-председателят.

„Над 700 000 човека с увреждания трябва да получат помощ. Близо 88 000 са хора, които се нуждаят от чужда помощ. Това е огромна група хора на фона 7 млн. население. Точно за това трябва да си направим сметка. Аз се наслушах на милиарди за самолети, за пенсии. Всяка една група, всяко едно съсловие трябва да получи своите средства. Ще направим преценка. Дали всички тези над 700 000 души се нуждаят наистина от помощ? Ще видим откъде изтичат средства. Очаквам да намерим най-прагматични вариант. Поел съм ангажимент родителите на деца с увреждания да участват във всички работни групи, които изготвят промените. Освен това съм ги помолил да ми сигнализарат за всички нередности свързани с инвалидни колички, помощи и тн. Искаме да бъдем активни участници в целия процес. Благодаря ви още веднъж“, завърши премиерът.