Премиерът за Румен Радев: Знаем, че няма президентски избори, но чакаме да дойдат

Нечовешка работа и отговорност има върху мен и въобще върху управляващите, смята той

0
501
избори
Премиерът на откриването на новата гимназия в Бургас. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Докато онези са на СПА центрове, ние създаваме светлото бъдеще, добави той

То и аз искам промяна непрекъснато. Знаем, че няма президентски избори, но чакаме да дойдат. Оставете ги президентите да си мерят рейтингите. Нечовешка работа и отговорност има върху мен и въобще върху управляващите, защото той казва: „Сега не е моментът за избори, но ако дойде една нова партия… Тези не могат. Всичките не могат“. Обърнете внимание на нюанса – тези всичките сега не могат, но ако има една нова партия, ей това вече е друго.

Това заяви Бойко Борисов в Бургас, където инспектира строежа на спортната зала „Арена Бургас”. По този начин премиерът коментира изявлението на президента Румен Радев за това, че няма условия за предсрочни парламентарни избори, но въпреки това хората очакват промяна.

Арена Бургас” се очертава като обект от огромно значение за българския спорт, защото ще позволи България да домакинства още повече състезания от най-висок ранг. Планира се „Арена Бургас“ да бъде използвана дори за лека атлетика, царицата на спортовете. Веднага след откриването й България ще може да кандидатства за домакинство на Европейски и Световни първенства по лека атлетика в зала.

Спортното съоръжение е без аналог и е разделено функционално на четири подобекта: основна зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и др., в това число концерти, конференции и конгреси, малка зала с капацитет 1500 души, тренировъчна зала и открит етажен паркинг с над 800 места.

По-късно Борисов откри новата и модернизирана Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. “Имате възможност да се обучавате в заведение, което трудно се вижда и на Запад”, подчерта премиерът Борисов и допълни, че в училищното настоятелство са големи фирми, които ще съдействат за създаване и продажба на IT продукти, изработени от учениците.

През следващите десетилетия трябва да бъдем създатели на дигитални устройства. От това зависи дали ще бъдем развиваща се страна. Тук ще има иновации и те ще тръгват от училище”, посочи министърът на образованието Красимир Вълчев при откриването на гимназията.

След ремонта учебното заведение разполага с високотехнологичен кампус по западен образец – с отделни сгради и просторен двор, извън шума и трафика на големия град. Четирите сгради са напълно обновени и модернизирани – с поставени топлоизолация и хидроизолация на стените и покривите, нова дограма, енергоефективно осветление, нови отоплителни и електрически инсталации. Вътрешните помещения са ремонтирани, обзаведени и оборудвани с най-модерна техника – компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и др.

Учениците ще ползват най-съвременно дигитализирано учебно съдържание, разработено от Microsoft и Google, съчетано с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик. Освен компютърни науки, в кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.

Гимназията по програмиране в Бургас е сред първите учебни заведения, които внедряват в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях.

Борисов коментира и семинара на БСП в четиризведния хотел в Баня, Разлошко. Докато онези са на СПА центрове, ние какво правим. Те в светлото бъдеще си го представят така, някога, докато ние сега го създаваме. То е днес.  „Аз не съм на СПА център като БСП, аз работя – откривам училища, технологични паркове, зали. Не ме интересува какво казва Корнелия Нинова. Само да ѝ покажат снимките на г-жа Нинова и да не коментира. Снимките на технологичното училище, на технологичните паркове, на роботите, на децата – какво сме направили, а не какво ще направим“, каза той след официалната церемония.