Ананиев: Няма да оставим дете без необходимата медицинска помощ

0
18
здравеопзване
Кирил Ананиев

„Пирогов“, „Александровска“ и Националната кардиологична болница поемат спешните случаи с деца

„Създадена е необходимата организация, така че нито едно дете да не останеq без да му е оказана в пълен обем и навреме необходимата медицинска помощ. Спешният прием и лечението на деца, при които се налага провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, от днес се осъществява от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Национална кардиологична болница и УМБАЛ „Александровска“, посочи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„Използвам възможността чрез медиите да се обърна към родителите – нека знаят, че могат да бъдат спокойни – техните деца са в сигурни ръце. Днес аз и зам.-министър Пенков лично разговаряхме с директорите на трите болници и имаме тяхното уверение, че разполагат с необходимия кадрови ресурс, техника и апаратура и могат да поемат детската спешност на територията на София, а при необходимост да обслужват и малки пациенти от други населени места. Важно е да се знае, че и трите болници разполагат със спешни отделения“. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти по повод преустановения прием на деца в интензивното отделение на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“.

Министърът коментира, че веднага информация е подадена и към Центъра за спешна медицинска помощ – София, чийто ангажимент е транспортирането на деца в спешни състояния в най-близкото лечебно заведение с необходимото ниво на компетентност.

„Този ред е разписан нормативно – в случай че една болница, поради каквито и да е причини, няма възможност да окаже на пациентите си необходимата медицинска грижа, незабавно трябва да бъде информирана съответната регионална здравна инспекция и да се организира приемът на пациентите в други лечебни заведения със съответстваща компетентност. През годините това се е налагало неведнъж и винаги сме успявали да преодолеем тези ситуации. Сигурен съм, че и този път ще се справим“, заяви още Ананиев.

„За да бъдат намерени трайни и устойчиви решения назначих цялостна проверка в педиатрията, която да установи фактическото състояние на лечебното заведение, в т.ч. техническата и кадрова обезпеченост. Едва след като се запозная с резултатите, ще бъдат предприемани следващи действия. Дотогава Министерството на здравеопазването, ЦСМП-София и трите болници – „Пирогов“, НКБ и „Александровска“, ще си сътрудничат, за да не се нарушава лечебният процес“, коментира още здравният министър.