Скандал в НС: Настимир Ананиев не пуска дете с увреждания в парламента

0
271
Настимир Ананиев Снимка: Трибюн

Майките бяха възмутени, че само преди няколко месеца е бил с тях на палатките, а днес вече не иска да говори с тях

Скандал се развихри в Народното събрание, след като депутатът от ПП Настимир Ананиев заяви, че не може да пуснат майките на деца с увреждания, защото сградата имала специален достъп, съобщи Tribune. Жените поискаха да оставят дете в количка вътре, защото навън е студено. Според Ананиев обаче имало правила.

Майките бяха възмутени, че само преди няколко месеца е бил с тях на палатките, а днес вече не иска да говори с тях.

Председателят на социалната комисия Искрен Арабаджиев ги обвини, че ползват опорки на опозицията и ги призова да ги оставят да работят, за да може да приемат точките от дневния ред.

Настимир Ананиев заяви, че трябвало да се види колко хора имат нужда от помощ. „Омръзна ни от анализи, нищо не знаете“, заяви една от майките.

„Виждаме протестна готовност в много сектори, но парите ще следват реформите. В рамките на един месец не можем да решим проблемите“, заяви председателят на социалната комисия, който призова да премахнат провокаторите сред майките, но му бе обяснено, че това са жени, които са на ръба на оцеляването, както и техните деца.

Арабаджиев призова да им дадат време, за да може да се отпуши бюджетът, в началото на март обеща да има нов закон и при актуализацията на бюджета отново да помислят по въпроса. Двамата с Настимир Ананиев увериха, че са наясно с проблема, защото са били заедно с тях на протестите.

„Като сте били с нас и знаете за проблема от 2018 година защо не го направихте“, попитаха жените. Отговорът беше, че сега не може нищо да направят.

Арабаджиев се оправда, че декември са били фокусирани върху енергийната комисия и анализи в КЕВР, затова не им останало време за децата с увреждания.

По думите му в момента се преглеждали хората с ТЕЛК, които работят в МВР, а трябвало да имат физическа пригодност, а и имало много хора в пенсионна възраст. „Имаме политическа воля да решим най-големите проблеми в държавата“, обяви още Арабаджиев от ПП и допълни, че от години земеделските производители са внасяли ниски осигуровки, после взимали минимални пенсии и държавата трябвало да ги дофинансира.

Запитан дали знае колко пари получават децата с увреждания до 18-годишна възраст, Арабаджиев не успя да отговори. „Как, като не ги знаете тези неща, гласувате бюджет“, попитаха отново майките.

„Не ми говорете, че няма пари. Само декември изчезнаха 9 милиарда лева и бяха източени“, заяви друга майка.