Ангелкова разпореди проверка на дигата на централния плаж в Созопол

0
18
Дигата на плажа в Созопол

„Басейнова дирекция“ нареди на концесионера да спре всякакви дейности

Експерти от Министерството на туризма ще проверят извършваните дейности за изграждане на пясъчни диги на Централния плаж в Стария Созопол по разпореждане на министър Николина Ангелкова. В публичното пространство бе изнесена информация, че там с техника се издига защитна дига, която да предпази плажната ивица.

Проверката ще установи дали концесионерът на ивицата изпълнява стриктно договорните си задължения по стопанисването й. Проверката ще бъде съвместно с други компетентни институции.

Дигата е по цялото протежение на ивицата, висока е почти три метра и е съвсем близо до брега на морето. Изграждането на защитни диги вече е практика на някои големи плажове. По този начин концесионерите защитават заведенията от зимните бури. Тук това се случва за първи път и хората се притесняват, че разкопаването на пясъка може да унищожи плажа.

По време на проверката от „Басейнова дирекция“- Бургас в четвъртък багерът изненадващо спира работа 20 метра преди края на ивицата, а по-късно напуска плажа. Жителите на Созопол са подготвили подписка срещу разкопаването на плажа. Според тях морето няма да причини щети на заведенията. Хората твърдят, че дигата е опасна. Може, например, дете да се покатери по нея. Ако падне, то ще се удави и няма как да бъде спасено. А дигата спира и достъпа до самия плаж.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев заяви, че общината не отдава плажа на концесия и не е собственик, но е разпоредена проверка. По думите му от „Басейнова дирекция“ са установили нарушения, защото пясъкът се изгребва от прибоя. Дирекцията е наредила на концесионера незабавно да преустанови всякакви дейности по плажа.