Образуваха дисциплинарни производства срещу военни прокурори, забавили разследване срещу президента Радев

0
314
Снимка: архив

Почти една година по него не е правено нищо

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарки за налагане на дисциплинарни наказания на полк. Антон Радойнов – прокурор във Военно-окръжна прокуратура – София, и на полк. Добрин Маринов – военен следовател във Военно следствен участък – Велико Търново на Военно окръжна прокуратура – София. Това съобщиха от кадровия орган.

През лятото проверка, назначена от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за т.нар. дела на трупчета, „установи сериозни нарушения в срочността и ритмичността по досъдебно производство, водено от прокурор Антон Радойнов“.

Затова беше назначена още една проверка, която да обхване както конкретното досъдебно производство, така и натовареността на Радойнов и Маринов за периодите, в които делото е било в активна фаза на разследване, ползваните от тях болнични дни и отпуски, както и участията в съдебни заседания на наблюдаващия прокурор. Тя трябваше да приключи до два месеца и след това да се реши дали да се поиска образуване на дисциплинарни производства, които вече са факт.

Имената на двамата се свързват с разследването с разпространените преди 3 години специални разузнавателни средства (СРС) с президента Румен Радев. В началото на 2020 г. прокуратурата разпространи запис от приложени СРС срещу командира на Военновъздушните сили (ВВС) Цанко Стойков, в който той разговаря с държавния глава. Записът беше направен от ДАНС, а разследването беше за престъпен сговор. В него се чуваше как шефът на ВВС и президентът обсъждат проверката на антикорупционната комисия за конфликт на интереси заради съпругата на държавния глава Десислава Радева. Въпросната проверка още през 2019 г. приключи със заключение, че няма конфликт на интереси.

Записаният разговор на ген.-майор Цанко Стойков с президента също е от 2019 г. и е воден, когато КПКОНПИ е събирала информация за проверката за конфликт на интереси.

Разследването първо се водеше от Специализираната прокуратура и беше спряно заради наказателната неприкосновеност на президента. От него са били отделени материали за извършена търговия с влияние или възпрепятстване на орган на власт, за което е било образувано отделно досъдебно производство, по което е трябвало да работят прокурор Радойнов и следователят Маринов.

Новото досъдебно производство е било образувано на 15 октомври 2020 г., и веднага е било спряно, защото извършителят на престъплението не бил разкрит. На 22 февруари 2022 г. следователят поискал възобновяване, защото видял, че на сайта на КПКОНПИ е качено решението по проверката за конфликт на интереси на президента, което според магистрата „касае предмета на разследване“.

Разследването било възобновено едва в началото на тази година, но не било извършено нито едно следствено действие и за последно на 25 май отново било спряно, защото не е разкрит извършителят на престъплението.

Прокурорската колегия на ВСС на случаен принцип определи в производството срещу полк. Радойнов председател и докладчик на дисциплинарния състав да е Калина Чапкънова, а членове Георги Кузманов и Гергана Мутафова.

Председател на дисциплинарния състав и докладчик по дисциплинарното дело срещу полк. Маринов е Светлана Бошнакова, а членове – са Стефан Петров и Евгени Иванов.

Дисциплинарните производства са образувани по предложения от административния ръководител на Военно-окръжна прокуратура – София.