Управителят на БНБ: България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г.

0
68
Димитър Радев

Нашето очакване, както и това на европейските ни партньори, е престоят във валутния механизъм да не се проточва във времето, казва Димитър Радев

България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г. Това казва управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за списание на Българската стопанска камара.

Преди да приемат еврото, отделните страни са имали различен период на участие в „чакалнята за еврото“ (ERM II). Рекордьор е Литва – 10 години и половина, като изключим, разбира се, Дания, която участва в ERM II от 1999 г., но която не планира присъединяване към еврозоната, казва Радев.

„Нашето очакване, както и това на европейските ни партньори, е престоят във валутния механизъм да не се проточва във времето.

Целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии (за стабилността на валутния курс) – нещо, което валутният борд ни осигурява безпроблемно.

След изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, както и при постигната съответна степен на институционална и реална конвергенция, България ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 г.“, посочва управителят на БНБ.