Димитър Ганев за политически проект на Радев: През аватари няма да стане

0
320
Димитър Ганев

Пробва се два пъти – това е обеца на ухото, коментира социологът

„През аватари няма да стане. Пробва се един път – президентът Радев легитимира ПП. Втори път Стефан Янев се опита да се легитимира през президента. Това е отдаване на политическа енергия и е обеца на ухото – особено с ПП, за Румен Радев. Румен Радев не е в политическата позиция, в която беше през 2020-2021 г. Спечели изборите тогава със 70%. Беше общият знаменател на протеста срещу статуквото, юмрукът на промяната. Сега нивата са по-ниски“, коментира ппред БНР Димитър Ганев.

„Има нарастваща апатия. Все повече хора се дистанцират от изборния процес. Електоралната картина изглежда статична, но зад нея стои все по-ниска избирателна активност от последната, рекордно ниска активност“, обясни той и добави, че няма „никакъв ентусиазъм около конституционните промени“ и даже се наблюдава „липса на интерес“.

Запитан могат ли почти 70% негласуващи да бъдат ресурс за нов политически проект, включително такъв на президента, Ганев посочи, че подобен проект ще се цели „именно в тази апатия – хората, които се дистанцираха от изборния процес в последните няколко години“. Според него става дума за доста повече хора от резултата на първата политическа сила сега.

За политолога един от въпросите е дали ще се появи „достатъчно убедителна алтернатива, която да мобилизира този сериозен потенциал, който се крие в негласуващите“. Сигурни ли сме, че тази алтернатива, за която има потенциал, ще се реализира през един политически субект, постави друга въпросителна той.

Ганев изтъкна още, че нивата на подкрепа за настоящия кабинет се движат около 20%. Никакъв ентусиазъм нямаше и в началото, защото „този кабинет беше роден в грях“ и „никой не искаше това“, отбеляза политологът. Според него се „трупа политическа енергия в отсрещния лагер, който и да е той“, а парламентарната опозиция в момента не е политическа алтернатива.

„Възраждане“ и БСП са заплашени от евентуален проект на Радев, част от техните избиратели биха го подкрепили, смята той.

Относно представителството на ПП-ДБ, което се отразява в социологическите проучвания, Димитър Ганев посочи:

„Освен че сте на власт, трупате и скандали. Това в крайна сметка ще доведе до затварянето на тази общност, либералната градска общност, в едни нива, които са ни познати – които възпроизвеждаха субекти като Реформаторския блок, Синята коалиция, ДБ. ПП-ДБ се засилва в тази посока.“

Борисов не желае да е в ролята на фронтмен на този кабинет, защото „не иска по този начин да прави подарък на Радев“, както и защото си дава сметка, че това правителство не е популярно, подчерта още Димитър Ганев в своя анализ.