Ангелкова: Ще предложим законови промени, които да покриват рискове като фалита на „Томас Кук“

0
10
ангелкова
Николина Ангелкова

58 са хотелите в България в отношения с банкрутиралата компания

Ще предложим законови промени, така че да имаме допълнителна застраховка за туроператори, особено чуждестранните, които да покриват рискове. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщи Агенция „Фокус“. Тя поясни, че всички дъщерни компании на дружеството „Томас Кук“ са фалирали и уточни, че в Русия дъщерната компания е финансово независима.

„Тази промяна в Закона за туризма трябва да бъде факт още до края на тази година. Ако не, ще инициираме отделен законопроект“, допълни още министърът.

„Представители на министерството вече са по морето във всеки един от хотелите, в които има настанени туристи, съвместно с официалния представител на „Томас Кук“ в България да съдействаме за безпрепятствено връщане на туристите, за да сме сигурни, че всеки един турист, който е дошъл в нашата страна, съответно ще се завърне в своя дом. Ситуацията е изключително тревожна, тежка за сектора. Това в момента създава много сериозен проблем във връзка с планирането на сезон 2020 г. В контакт съм както с моите колеги в Германия, Полша, Великобритания, Франция, така и ,разбира се, с ръководството и представителите на големите туроператорски компании, които оперират на пазара в България. През следващата седмица предвиждам посещение на място в Германия основно, за да можем капацитетът, който бяхме договорили от „Томас Кук“ за лято 2020 г., с общи усилия да бъде пренасочен към другите туроператорски компании, така че да нямаме по-голям риск от този, който към момента анализираме за следващия сезон“, заяви Ангелкова.

58 са хотелите в България, които имат договори с „Томас Кук“ – търсим всякакъв вариант да съдействаме на бранша”, уточни министърът на туризма . Тя поясни, че засегнатите хотели са предимно в двата най-големи курорта – „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“, плюс „Албена“, както и „Св. св. Константин и Елена“. На въпрос дали са възможни фалити на хотели, Ангелкова поясни: „Всичко е възможно. Те си знаят какво им е финансовото състояние. Не мога да коментирам“. „За съжаление това, което и вчера говорихме, днес се сбъдна и „Томас Кук“ – Германия и всички поделения на фирмата в континентална Еворпа обявиха фалит. Всички 5940 туристи на „Томас Кук“, които в момента се намират в България и имат своите резервации до 13 октомври ,ще могат да напуснат страната и да се завърнат по домовете си като всички разходи както за престоя, който в момента е в страната и съответно за извозването, е за сметка на застрахователите“, обясни Ангелкова.