„Арена Армеец“ става полева болница при нужда, провежда се учение

0
16
Арена "Армеец"

15 хил. легла са на разположение в Държавния резерв

Тренировка за превръщането на спортна зала „Арена Армец“ в полева болница е в ход. Това беше докладвано на премиера Бойко Борисов от зам.-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов по време на инспекция в цех на „Интендантско обслужване“ в Калофер, където се шият защитни облекла. Учението се провежда по разпореждане на министър-председателя.

В тренировката участват Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“. Тренировката се ръководи от Националния оперативен щаб.

Към настоящия момент се провежда първият етап, който ще продължи до края на деня – първоначално разполагане на полева болница в спортна зала. Вторият етап от тренировката ще е – окончателно оборудване на болницата с необходимото медицинско оборудване и материали. Третият етап ще бъде – готовност за функциониране. Създадена е организация тренировката да се проведе и в други областни градове със спортни зали.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов информира, че в държавния резерв и Министерството на отбраната са на разположение до 15 000 легла.