Банев ще прави още капани за мишки в ареста, съдът го остави зад решетките

0
76
Николай Банев

Къпя се със студена вода, спя обграден от хлебарки, жалва се съденият за укриване на данъци бизнесмен

Бизнесменът Николай Банев разказа в спецсъда, че дневно залагали по 20 капани за мишки в ареста и сутринта те били пълни. „Мръсотията е страшна, няма топла вода. Идва зима, а в нито едно помещение няма радиатори“, разкри бизнесменът и добави, че се къпе със студена вода и спи, обграден от хлебарки. Той подчерта, че е лъжа и твърдението, че води луксозен живот.„Ще съдя всички физически лица и институции, които осъществиха тази репресия срещу мен, бизнеса и семейството ми“, закани се той и добави, че по делото няма нито един документ, подписан от някой от него, жена му или майка му, който да ги уличава в престъпление.
Специализираният наказателен съд обаче не се трогна от тирадата и го остави в ареста Николай Банев.

Искането за по-лека мярка беше отправено, след като насрочените разпити на свидетели по делото бяха отложени заради липсата на счетоводни документи, които да докажат твърдението на прокуратурата, че Банев не е декларирал суми от дружествата „Полимери“ и „Партнърс комерс“ в периода от април 2007 г. до февруари 2013 г.

Магистратите уважиха искането на защитата да бъдат присъединени към делото материали, които в момента са част от другото дело срещу Баневи, а именно за присвояване на средства, както и за пране на пари и държане на сума в големи размери в швейцарска банка.

Адвокатът на Банев Ивета Анадолска поиска от съдебния състав да му позволи да даде интервю пред медиите, но това му беше отказано. Направи впечатление, че семейство Баневи се защитава от десетима адвокати. Николай беше с четирима, сред които и дъщеря му Мария. Евгения – също с толкова, а майката на Банев, Мария – с двама.

Тримата са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му – като негов помагач. Обвиненията завариха семейството в Ница в края на миналата година. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември.