Басейнова дирекция-Пловдив: Това е най-тежкото замърсяване на Марица от десетилетия

0
23
Дани Каназирева /в средата/ увери, че няма опасност за питейната вода. Снимка: Дарик

Реката е отровена с изключително опасни пестици

Двойно превишение на стойностите на два пестицида е открито във водите на река Марица, съобщи на пресконференция днес в Пловдив директорът на дирекция „Мониторинг” в пловдивската Басейнова дирекция Марин Маринов.

Пестицидите са хорпирифосетил и аметрин, както и веществото пендиметалин. Става дума за хербициди и инсектициди, които се използват за третиране на растенията срещу вредители, но са изключително отровни не само за рибата, но и за хората, растителността и останалите животински видове в реката.

Отровните вещества са се озовали във водите на река Пишманка край Пазарджик, която е приток на Марица, след изпускането на мленки от преработването на пластмасови опаковки от пазарджишката фирма „Екоинвест”, смятат специалистите.

Те са сигурни, че именно пазарджишката фирма е източникът на замърсяване, тъй като по мленките, а и в отпадъчните води от производството на фабриката, е открито съдържание на тези пестициди.

„Дори само една-две люспички от мленките да попаднат върху хрилете на рибата и тя ще е мъртва, тъй като те са много токсични”, поясни Маринов. По думите му тонове риба е измряла по поречието на Марица, като тепърва ще се уточнява количеството й.
Сред мъртвите риби са големи екземпляри на сом, щука, кефали и други видове, за които от Басейнова дирекция, както и рибарите, дори не са предполагали, че ги има във водите на Марица.

„Категорични сме, че става дума за залпово замърсяване и че тези препарати са с изключително висока токсичност”, поясниха от Басейнова дирекция. Оттам са изследвали 86 показателя от общо 19 пункта в района на Пловдив и Пазарджик. Част от показателите са били в норма, превишени са концентрациите на пестициди в река Пишманка, уточниха оттам. Имало също и индустриално замърсяване в река Марица – 5 от показателите били превишени.

Изчакват се и резултатите от повторните проби, за да се види за какво става дума. Открито е и превишение на алуминий и манган, които идват от реките Тополница и Луда Яна, но те не са обвързани пряко със замърсяването от „Екоинвест”.

Най-замърсеният участък на Марица е от Пазарджик и мястото, където се влива река Пишманка в нея, до брода при сметището на Цалапица. Проверките на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури по цялото поречие на реката са установили, че оттам нататък водата е чиста. Въпреки това мониторингът ще продължи ежемесечно, посочи Марин Маринов. Той беше категоричен, че това е най-голямото и най-тежко замърсяване на река Марица от десетилетия.

За питейната вода на пловдивчани опасност няма, тъй като е преустановено изпомпването на вода от Марица за питейни нужди от „ВиК”, отново подчерта областният управител Дани Каназирева.

Тя съобщи, че е назначила комисия, която ще извърши проверка на всички площадки за складиране на опасни отпадъци на територията на областта. Това вече е направено при съвместна проверка на РИОСВ – Пловдив, Икономическа полиция и ДАНС.

В момента в Пловдив има 6 такива площадки, те са на територията на Войнягово, Хисаря, Старосел, Старо Железаре, Трилистник и Иван Вазово. Там отпадъците са складирани в т.нар. ВВ-кубове, които не допускат изтичането им в природата.

Отпадъците от други 7 площадки вече са изнесени във Франция за изгаряне по проекти на ПУДООС. Предстои през новия програмен период това да стане и с опасните отпадъци в шестте останали площадки, съобщиха от Областната администрация.