Безплатни буферни паркинги в София днес заради мръсния въздух

0
9
Снимка: архив

Очакват се завишения на фините прахови частици над 150 мкг/куб.м

Столичната община въвежда безплатни буферни паркинги, за всеки който, остави колата си и използва градския транспорт днес, 18 декември. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Мярката се предприема във връзка с прогноза за 18 декември за превишения на фини прахови частици (ФПЧ) на две от станциите на ИАОС над 150 мкг/куб.м.

Безплатните паркинги са разположени по линиите на метрото на бул.“Цариградско шосе“, бул.“Черни връх“, бул.“Ломско шосе“, бул.“Александър Малинов“ и на бул.“Драган Цанков“.

Призоваваме гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили, а тези, които се отопляват на твърдо гориво – да преминат на алтернативно отопление. Продължава и миене на столични булеварди с автоцистерна. Екипи на Столичен инспекторат извършват и проверки за източници на замърсяване от строителни, търговски, промишлени обекти и по сигнали на граждани.

На сайта https://air.sofia.bg всички граждани могат да следят в реално време измерваните стойностите на ФПЧ, прогнозите за следващите дни. На специално мобилно приложение SofiAir, което може да се свали и използва на телефони с Android и iOS операционни системи, гражданите могат да получат информация за предприетите мерки при повишена концентрация на ФПЧ