Безплатни ваксини за ковид-19 в Европа до края на годината

0
18
Доц. Михаил Околийски Снимка: БНТ

Мащабът на пандемията е по-голям от това, което сочи статистиката, казва представителят на СЗО у нас доц. Михаил Околийски

Може да се очакват безплатни ваксини в Европа в края на тази година и в началото на другата. Това съобщи пред bTV доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) у нас.

„Тази ваксина ще бъде произведена в достатъчни количества, че да бъде експортирана до отделните страни и да задоволи най-неотложните нужди за най–нуждаещите се – здравният персонал, хората с хронични заболявания и след това стъпка по стъпка за населението“, обясни той.

Мащабът на пандемията е по-голям от това, което сочи статистиката, смятат в СЗО. Чакаме втора вълна на COVID-19, България не е сред най-тревожните страни, но след платото може да последва рязък скок през есента на заболели, смята Околийски.

За пореден път той алармира, че разпространяваните неверни твърдения за болестта, които идват от хора в здравната сфера, е изключително опасно. От това настъпва объркване и пренебрегване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

За да се избегнат дезинформацията и неверните твърдения, връщането на брифингите от кризисния щаб е добро решение. „Хората се нуждаят от адекватна и точна информация, особено когато социалните медии са изпълнени с фалшиви новини“, подчерта експертът.