Без санкции в извънредния закон за медици, отказали лечение на заразени с COVID-19

0
16
министър
Данаил Кирилов

Това потвърди правосъдният министър Данаил Кирилов

В закона за извънредното положение ще отпадне текстът, който предвиждаше санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус, потвърди пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

Остава обаче текст, който предвижда до 3 години затвор и глоба до 10 хиляди лева за разпространение на невярна информация за болестта.

„Ако се приеме това предложение, което също беше предмет на сериозно обсъждане, би следвало разпространението на невярна информация за разпространение на зараза да се инкриминира, тоест да подлежи на наказателно преследване. Предвидили сме да не може да се налагат запори върху банкови сметки, които обхващат приход от трудово правоотношение, както и такива средства, които биха послужили за издръжка“, заяви Кирилов.

Той подчерта, че Законът за извънредното положение не урежда нови мерки в частта противоепидемиологични мерки.

„В тази част късно снощи в работната група постигнахме консенсус и ще препратим изцяло материята към изпълнителните правомощия на министъра на здравеопазването без казуистично да изброяваме всички действия, които са забранени или са ограничени. По силата на закона за здравето има тези правомощия дотолкова доколкото в обществото не може да има дебат дали се ограничават права на личността и дали това са основни права, които не би следвало да се ограничават съгласно конституцията“, каза правосъдният министър.

По думите му са наложителни по-строгите мерки. „Смятам, че засега има известно овладяване на скока на случаите, но не бива това да ни успокоява, напротив, както каза и ген. Мутафчийски, ние сме в предверието на големия скок на кривата с увеличаване на броя на заразените, така че трябва да сме пределно внимателно и пределно стриктни при изпълнение на всички разпоредени мерки“, посочи Кирилов.