Патриотите искат по-строги наказания за нападения над медици

0
18
симеонов
Валери Симеонов

Предлагат минимум 7 г. затвор за причинена тежка телесна повреда. „Идва Весела Коледа и Честита Нова година, но както се казва в стихчето „Дядо Мраз, Снежанка малка идват с бокс и с бухалка“, коментира Валери Симеонов агресията в болниците

Над 90% от медиците са били жертва на агресия или насилие, докато са изпълнявали служебните си задължения. Само за 2018 г. е имало близо 400 случая на бити лекари, фелдшери и медицински сестри. Тази тревожна статистика изнесе лидерът на НФСБ Валери Симеонов и съобщи, че Обединени патриоти внасят промени в Наказателния кодекс за увеличаване на санкциите срещу биячите.

„Идва Весела Коледа и Честита Нова година, но както се казва в стихчето „Дядо Мраз, Снежанка малка идват с бокс и с бухалка“, коментира той агресията в болниците и клиниките. Според патриотите насилието над медици започва да се превръща в нещо обичайно.

Симеонов припомни, че последният случай на агресия стана съвсем скоро – на 3 декември, когато пиян заплаши медици от УМБАЛ-Бургас с газов пистолет с патрон в цевта. На 29 ноември в болница „Света Анна“ в София пациент атакува брутално лекарите и сестрите от Клиниката по хирургия. Той ги обиждал, удрял, блъскал, душил и размахвал белезници.

Според патриотите промените в НК от 2013 г. за нападение над медици очевидно не дават нужния резултат и заради това наказанията трябва да бъдат увеличени. Те предлагат минималният размер на наказанието за причинена тежка телесна повреда на медициско лице да бъде 7 години затвор, за средна – 5 г., а за лека – 3 г.