БЕХ дава 50 млн. лева заем на „Мини Марица-изток“, отпускат се и 5 млн. за заплати на работниците

0
12
БСП
Теменужка Петкова

Това стана ясно след среща на министър Теменужка Петкова със синдикатите

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще предостави на „Мини Марица-изток“ дългосрочен заем в размер на 50 млн. лева за функционирането на предприятието. Ще бъдат отпуснати и 5 млн. лева за работниците и служителите, свързани с актуализиране на техните възнаграждения.

Това заяви на извънреден брифинг енергийният министър Теменужка Петкова, като уточни, че с двата синдиката са постигнали пълно съгласие и са се обединили около тези два важни въпроса.

Днес се проведе среща на браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология в Министерството на енергетиката. На нея бяха обсъдени перспективите за решаване на отворените въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“. Участваха национално представителните синдикати „КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-изток“. Акцент в разговора бяха въпроси относно бъдещето на комплекса „Марица-изток“, както и мерките на правителството за справяне със социално-икономическата криза, породена от пандемията от COVID-19.