Бившият ректор на Медицинския университет в София и още 5-има на съд за незаконен прием на студенти

0
129
Ваньо Митев Снимка: Канал 3

Чуждестранните младежи не отговаряли на условията

Специализираната прокуратура внесе съда обвинителен акт срещу бившия ректор на Медицинския университет-София Ваньо Митев и още петима за участие в престъпна група и длъжностни престъпления.

Шестимата са предадени на съд за това, че в началото на декември 2014 г. с цел материално облагодетелстван, създали престъпно сдружение по набирането и гарантирано приемане в университета на студенти – предимно чужденци, които не отговарят на условията за прием.

За набиране на чуждестранни студенти организаторът и ръководител на престъпната група Ваньо Митев привлякъл три лица от фамилно консултантско дружество със седалище в Петрич – Анастас Циканделов, жена му София и синът им Димитър, както и британския студент от иракски произход Абду Амар. Набраните в нарушение на изискванията за прием студенти били от Гърция и Великобритания. Освен набирането на студенти по медицина участници в престъпното сдружение подготвяли и представяли документи за записване или преместване на студенти в МУ-София с цел създаването на невярно впечатление за спазване законовите изисквания за прием на чуждестранни студенти.

Длъжностните лица в университета – ректорът и деканът на „Дентална медицина“ Андон Филчев, извършвали от своя страна необходимите действия в нарушение на служебните си задължения, за да бъдат приети всички чуждестранни студенти, „осигурени“ от другите обвиняеми.

Освен за ръководене на организирана престъпна група, действала на територията на България, Великобритания и Гърция, ректорът Митев е обвинен и за това, че в периода от 1 септември 2015 г. до 3 ноември 2015 г. при условията на продължавано престъпление в качеството му на длъжностно лице е извършил 35 деяния, с които е осъществил състава на общото престъпление по служба. За съучастие в 25 от тези деяния е предаден на съд деканът Филчев.

Повдигнато е и едно обвинение на служител в консултантската фирма, участвал в престъпната дейност, за търговия с влияние. То е осъществено по отношение на гръцка гражданка, на която е било обещавано, че ползвайки контактите с ректора на МУ-София, тя ще бъде записана безпроблемно за студент в университета.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.