Прокуратурата даде на съд Лютви Местан и бащата на загиналото 6-месечно бебе

0
18
Снимка: архив

Политикът не се съобразил с това, че навлиза в път с предимство, твърди прокуратурата

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе днес в съда обвинителния акт срещу Лютви Местан и бащата на 6-месечното бебе, загинало при катастрофата на 14 април 2019 г. на разклона за кърджалийското село Загорско.

Родителят според прокуратурата е виновен за това, че не се е движил възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението. Беемвето на смейството се движело със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч и не осигурил, а бащата не поставил обезопасителните колани на бебето

Местан не се е съобразил с това, че навлиза в път с предимство, с идващия по него към кръстовището лек автомобил, не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на бебето.

Делото е над 1200 страници, разпределени в 12 тома. По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Предстои Окръжен съд – Кърджали, да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.