Спецпрокуратурата даде на съд за подкуп общински съветници от Пловдивско

0
79
Снимка: БНР

Пред Темида ще застанат и висши служители в Басейнова дирекция

Специализираната прокуратура предаде на съд за подкуп двама общински съветници от общините Пловдив и Марица и висши служители в Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Миналия февруари униформени влязоха офиса на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ .Задържана беше ръководителката ѝ Цветелина Кънева, както и юрисконсулт в дирекцията, общинските съветници Георги Какалов и Стефан Послийски, който по това време беше и областен лидер на ВМРО в Пловдив.

Според прокуратурата близо две години те са изнудвали неизрядни производители на водоплаващи птици в региона, възползвайки се от разрешителния и санкционен режим. Година преди това общинските съветници учредяват дружество, регистрирано на подставено лице, което да изготвя проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания.

Поискали от тогавашния директор на дирекцията да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно и след категоричния му отказ го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен.

На негово място е назначена обвиняемата Кънева. Групата искала по 5000 лева от собственици на ферми за водоплаващи птици в региона, за да бъдат узаконени водоизточниците им.

Други пък били уговаряни да платят еднократна „такса спокойствие“ в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено, описват схемата от спецпрокуратурата.