Бисер Петков: Роднини са тормозили майката на изоставеното бебе в „Люлин“, защото плачело

0
60
оставка
Бисер Петков

Над 1000 деца се изоставят от родителите си годишно в страната

Изоставеното вчера вечерта бебе в столичния квартал „Люлин“ е в добро състояние, настанено е в Дома за медикосоциални грижи „Иван Рилски“, каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков. След като от социалните служби е взета бързата мярка за осигуряване на живота, здравето и отглеждането на детето, ще се работи с родителите и с разширения семеен кръг, за да могат те отново да поемат грижата за това дете.

Той уточни, че около 17.00 часа вчера бащата на детето е посетил Дирекцията „Социално подпомагане“ /ДСП/ в „Люлин“ с желание да остави детето, като явно е имало колебание. Споменато е, че съпругата му е била подложена на тормоз от близкия роднински кръг, че детето плачело, че той не може да се справи, посочи Петков, предаде БТА.

Бащата обаче е напуснал дирекцията преди да дойде нейният директор и да започне разговор по същество.

Към 22.00 часа вечерта детето е оставено пред дома на дядото по майчина линия. Реакцията на социалните служби е била незабавна. Мобилният екип на ДСП „Оборище“ пристига на мястото, детето е настанено в Дома за медико9социални грижи „Иван Рилски“ и е в добро състояние.

Случаят показва защо е необходимо да има система на закрила на детето, заяви министърът. Броят на изоставените деца е голям, над 1000 годишно, каза Бисер Петков. Някои от нещата, които са обект на критика от протестиращите в социалните мрежи, са именно с цел превенция на изоставянето, каза министър Петков, попитан дали ще се работи за мерки за предотвратяване на изоставянето на деца.

Промени, които бяха направени със Закона за социалните услуги, бяха точно с такава цел – превенция на изоставянето, как да се реагира в случай, че има риск от изоставяне. Този риск е най-голям в родилните домове, в случаите, когато детето се ражда с увреждане, каза министърът. Петков допълни, че задачата на социалната система е да приложи бързо, адекватно действие, с което да намали риска от изоставяне, да убеди родителите, че трябва да се грижат, че това дете е тяхно.