Близо 2 млрд. лв. е одобреният бюджет на Столичната община за 2021 г.

0
11
Снимка: архив

Кметицата Фандъкова определи три стратегически цели – инфраструктура, детски градини и чистота на въздуха

Бюджетът на Столичната община за тази година беше одобрен след неколкочасови разисквания. Той ще е в размер на на 1,891 млрд. лева, съобщава Tribune.bg.

Председателят на СОС Елен Герджиков съобщи, че след обществени обсъждания, дебати в комисиите на съвета, постъпили предложения от различните политически групи, както и очаквани над 6 млн. лева повече постъпления от данъците върху недвижимите имоти, имотните сделки и превозните средства, се залагат и повече приходи и преразпределяне на средства.

От тях 5 млн. лв. ще бъдат насочени към транспортните оператори поради утежненото им финансово състояние от ковид кризата, също така за основен ремонт на релсов път контактно-кабелна мрежа, за поддържане на зелени площи и инфраструктурни проекти.

Кметът Йорданка Фандъкова от своя страна набеляза три приоритета във финансовата рамка.

Единият от тях е изграждане на стратегическа инфраструктура. За тези дейности се отделят 140 млн. лв. В проекта на Столична община има списък с 10 ключови обекта и още 5 резервни. С тези средства ще се продължи ремонтът на бул. „Т. Каблешков“, довършването на ул.“Филип Кутев“, който е част от вътрешния ринг, Източната тангента, Ломско шосе, ул. „Опълченска“, отдавна очаквания ремонт на бул. „Първа Българска армия“, както и ул. „Кукуш“, тунелите на Люлин и при НДК, бул. „Скобелев“, ул. „Коперник“ и „Чепинско шосе“.Очакваните резултати са извеждане на трафика от центъра на града, което да доведе до подобряване качеството на атмосферния въздух.

Друг ремонт, който ще се реализира през 2021 г. е реконструкцията на трамвайното трасе на бул. Цар Борис III с еврофинансиране от 48 млн. лв.

Вторият приоритет е изграждане, разширение и ремонти на детски градини и ясли. За целта са предвидени 65,7 млн. лв., които са за построяването на 45 нови сгради във всички райони на Столичната община. Изключение прави само район Нови Искър, след като чисто нова модерна детска градина реши проблема с недостига на места там. Предвидени са пари за стартиране на проектирането на 16 нови сгради на детски градини, чието изпълнение ще започне през следващата година. В края на 2020 г. кметът на София представи своята 3-годишна програма за строителство на училища, детските градини и ясли, с която ще се осигурят места за децата от 3 до 6 години. Още 6 млн. лв. ще се насочат за изграждането на нови училищни корпуси и основни ремонти на 7 столични читалища.

Третата стратегическа цел е подобряването на качеството на атмосферния въздух в София и чистотата на града, като капиталовите инвестиции общо са за около 200 млн. лв. От тях средства ще се насочат за подмяна на стари печки, инвестиции в метро и електротранспорт, измервателни станции и системи за мониторинг на въздуха, миене на улици и паркове. 73 млн. лева са парите, предвидени за събиране на битови отпадъци. Увеличението спрямо тази година е близо 6 млн. лева.

88,4 млн. лева са средствата за почистване на улични платна, площади, пешеходни алеи, което е с 3,2 млн лева повече от парите за 2020-а. 12 млн. лв. са предвидени за подмяна на старите печки на столичани с нови, екологични отоплителни системи. Също така в момента върви процедура по ЗОП за другите отоплителни уреди – на газ, топлофициране, климатици и радиатори. През 2021 г. фокус се поставя и върху премахването на „калните точки“ в града, като продължи облагородавянето им в „Надежда“, „Овча купел“ и „Красна поляна“.

Като продължение на започналото през 2020 г. обновяване в кварталите и в тазгодишния бюджет са предвидени 50 млн. лв.

През 2021 г. са заложени 6,2 млн. лева за улично осветление, което е с 4,7 млн. лв. повече от парите за 2020 г.

Увеличени са парите за общинското здравеопазване, образование и социални дейности.

Общинските съветници от „Демократична България“, БСП и независимият Борис Бонев заявиха, че няма да подкрепят бюджета, защото той е неадекватен и отново няма да реши проблемите на града, които се задълбочават.