Боил Банов: За да можем да потребяваме изкуство и да печелим от него, трябва да сме здрави

0
30
банов
Боил Банов

Министърът влезе в остър спор със собственици на киносалони заради мерките срещу коронавируса

Собствениците на киносалони нападнаха министъра на културата Боил Банов в ефира на NOVA за разпоредените мерки срещу грипа и коронавируса, които определиха като неадекватни и необмислени. Те признаха, че с изкючение на три киносалона останалите работят и не спазват указанията. Само три от киносалоните са затворени, каза представители на Асоциацията на киносалоните.

Не издавам аз заповедите, издава ги министърът на здравеопазването. Спонтанно в работата си не решавам нищо. Много обмислено е решено всичко, казва Банов. При поява на грипа, съчетан с коронавирус, тези мерки са абсолютно задължителни. Комбинацията на двата вируса е причината“, обясни министърът.

„Съчетаването на двата вируса прави опасността много голяма, особено за възрастните хора. Не е целта да фалират, целта е да не стане като в Италия“, посочи Банов.

„Аз апелирам към тяхната почтеност, към техния морал. Но трябва поне от единия грип да излезем, каза той и прогнозира, че ще е за кратко, защото грипът отшумява. 3-5 дни не са проблем за системата, имат време да наваксат“, казва министърът за финансовите загуби на затворените театри. „Животът е преди всичко. За да можем да потребяваме изкуство и да печелим от изкуство, трябва да сме здрави, каза Банов и даде пример със Софийската опера и как директорът приветствал това решение, защото имали трима души от плевен и много чуждестранни артисти.