Голям сладур е тоя Демерджиев, оправи МВР-то и вече пори в тайните на изкуството като щука

0
370
Иван Демерджиев

За 2 дни вдигна цената на картината с 50 млн. евро, установи по безспорен начин авторството на Джаксън Полък и остави платното на България

Невелин Ганчев

ГДБОП намери една картина и вътрешният министър Иван Демерджиев се размечта. За ден-два с едно щракване на пръстите като Хари Потър й вдигна цената от 50 млн. на 100 млн. евро. На толкова се продала последната картина на Полък, аргументира се министърът изкуствовед. „Не очаквам тази да е по-евтина“, каза той. Според него цената може и да се вдигне заради посвещението на актрисата Лорън Бакол на гърба на творбата.

Но защо, г-н Демерджиев, само 100, защо не 150, 200 или 300 млн. Ами ако „нашата“ картина е с половин метър по-дълга и с 30 санта по-широка от другата, защо не 200 млн. Ами ако клетият Джаксън е използвал два цвята повече в „нашата“, отколкото в другата. На всичкото отгоре е и с посвещение на Лоръл Бакол, а на онази няма и ред към никого. С картините, г-н министър, е като със суджуците и пастърмата – зависи от месото, подправките и т.н. Прав сте.

Има голям шанс картината да стане собственост на България, умилено сподели още Демерджиев. Между другото, за него няма съмнение, че картината е оригинал на Полък. И според тримата експерти платното най-вероятно е на американския художник, но те препоръчват още изследвания за 100% доказаност. Заключението на извършения флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, е, че използваните пигменти са сходни с тези, ползвани от американския художник в други негови произведения. Комисията от трима български експерти обаче уточнява, че макар и важно, това не е достатъчно, за да докаже, че творбата е оригинал. Те препоръчват да се направи анализ на свързвателя на боите, за което е необходимо вземането на проба и т.н.

Не се притеснявайте, отпуснете си душите, Демерджиев вече е свършил тази работа.

Това е откритата от ГДБОП картина.
Снимка: 24 часа

Според БНТ картината е била част от личната колекция на Чаушеску, който малко преди ареста си я дава на доверен свой генерал. След смъртта си той я завещава на дъщеря си, която пък се жени за грък. Така творбата се оказва в Гърция, откъдето е открадната, пренесена в България и дадена на българин да я продаде. Сигнал за кражбата няма, тъй като притежателката няма никакви документи, че картината й принадлежи.

За момента никой не е заявил претенции за собственост върху творбата, няма и сигнал тя да е открадната, което пък дава шанс картината да остане в България, реди пъзела вътрешният министър.

И така, представете си сега Иван Демерджиев в кабинета си, разписва поредната акция срещу трафикантите на хора, а над него грее един Полък.