Бойко Борисов пред „Франкфуртер алгемайне цайтунг“: Успешен политик съм, но личният ми живот е провал

0
94
Бойко Борисов Снимка: Канал 3

Жената, направила снимките от спалнята ми, е като Мата Хара. Сега не искам дори да виждам жени, казва премиерът

„Въпреки всичко в този случай трябва да се възхищавам на извършителите колко добре са го подредили. Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тези среди или деца на страхотни шпиони, офицери от руската военна разузнавателна служба.“

Това казва за снимките от спалнята му премиерът Бойко Борисов в интервю за авторитетния германски всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитиран от „Дневник“.

Борисов сравнява жената, която вероятно е направила снимките, с Мата Хари – прочутата холандска стрийптизьорка, куртизанка и шпионин поне за две разузнавания по време на Първата световна война.

„Разпространяваните изображения от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ, където се дава съветът човек да бъде унищожен, като вземеш истини за него и ги използваш за собствени цели“, допълва премиерът.

„Сега не искам дори да виждам жени. Вижте, успешен политик съм, но личният ми живот е провал. Работя 20 часа на ден, цялото ми време е прекарано в работа, докато враговете ми опитват да ми спретнат скандали. Казват, че имам къща в Барселона, имение в Лос Анджелис или на гръцки остров, където дори се твърди, че съм убил манекенка. Когато хората се вгледат, нищо не остава от тези обвинения. Трябва да знаете, че в България отдавна има черен пазар за компромати.“

В интервюто Борисов също така отново свързва протестиращите с бизнесмена с 18 обвинения Васил Божков. Попитан дали не е обида към протестиралите през лятото да бъдат сочени като „дистанционно контролирани инструменти на олигарх в изнание“, той казва, че самият Божков се е посочил като контролиращ протестите в „законно подслушани“ от прокуратурата разговори.

Обяснявайки мотивите за снимките, той говори за приемането на България в механизма ERMII и казва: „Едва преди няколко месеца олигарсите в България осъзнаха какво съм им причинил – дори някога да са заобикаляли българската банкова система, им е невъзможно на европейско ниво“. От друга страна „банковата ни система е толкова стабилна, че престъпни машинации и рухване на банки като след промените и когато социалистите бяха на власт в България са невъзможни.“

„Всеки, който гледа снимките и филма от моята къща, ще признае: аз живея при прости условия. Почти като в казарма“, казва премиерът. В отговор на въпроса не се ли притеснява от факта, че лидерът на държава, членка на НАТО, може да бъде сниман без проблем в спалнята си, Борисов казва: „Работата е там: никога през всичките тези години, когато някоя дама ме е посещавала, охраната не ѝ е претърсвала и проверявала чантата.“

Когато журналистът пита не е ли това невероятна небрежност, той отвръща: „Вероятно беше безразсъдно. Именно поради това на извършителите вероятно им е било лесно“, но същевременно „красива жена може много лесно да преодолее защитата ми“ и именно така враговете му са вкарали златото и парите според него.

Той споменава, че на видеото, което се появи в средата на юли, се вижда как авторът се насочва към едно конкретно чекмедже на нощното шкафче и показва парите и кюлчетата. В разговора той отново дава нагледен пример как, ако конкретна жена, пристигаща при него му е звъннала и той ѝ е казал, че сега дава интервю и ще е в резиденцията до 15 минути, а охраната има инструкции да я пусне, тя има предостатъчно време да сложи ценностите в чекмеджето и да направи записа.