Борисов в Арбанаси : Можеше да има стабилно управление между партиите на промяната и ГЕРБ-СДС /видео/

0
418
Снимка и видео: фейсбук

Не виждам как промяната се осъществява с Овчаров, Гечев, Атанасов, Масларова, каза лидерът на ГЕРБ

Държавата трябва да премине през това, което се случва в момента, а ние трябва да бъдем търпеливи и да уважаваме избора на хората. Това коментира в Арбанаси лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе там заедно с представители на партията на среща с младежите на формацията, съобщи Монитор.

Борисов благодари на избирателите на ГЕРБ, който са били подложени на терор. По думите му и в най-лошите представи за демокрация не се включва полиция да влезе в СУ два дни преди вота. „Чак такъв терор и сплашване“, каза Борисов и добави, че всеки, който се осмелил да гласува ГЕРБ, е щял да бъде смачкан. Борисов изтъкна и ниската избирателна активност и добави, че над 70% не са отишли да гласуват. Ако правителството на ГЕРБ бе организирало вота, нашите опоненти и Радев щяха да го определят като провал, посочи той.

По думите му е можело да има стабилно управление между партиите на промяната и ГЕРБ-СДС. И се чуди как по-приемливи станали Румен Гечев – на първо място по фалирали банки, Румен Овчаров, Емилия Масларова или Атанас Атанасов.

Борисов определи като трик проверката на Бойко Рашков от НАП. По думите му, след като го провери, след това 5 години нямат право да му правят нова. Той определи това като опит за индулгеция.

Той коментира и катастрофата на „Струма“, като заяви, че в началото се внушавало, че пътят е виновен за инцидента и е строен от ГЕРБ. Едва вечерта медиите съобщили, че участъкът е строен от Гагаузов. В тази връзка той изрази съжаление и за спирането на „Хемус“. Коментира преговорите за кабинет и обещанията, че ще се строят по 4 магистрали на година. По думите му една велоалея не могат да направят за 1 година. По думите му няма нито една сменена мантинела по „Хемус“ или „Тракия“.

От 7 месеца медиите са под контрола на Радев и неговите хора. Иначе щеше да има въпроси защо тези дебати не са проведени преди вота, заяви лидерът на ГЕРБ и определи преговорите като предизборен дебат. Въпреки това той поясни, че уважават избора на гражданите и партии с под 10% да се разпореждат, и припомни, че служебното правителството всеки понеделник тегли заеми.

Борисов каза, че само социалните мерки, които предлагат новите партии, ще струват 15 млрд. лева. И попита какво ще се случи, ако всички тези предложения се вкарат в НС и всички ги подкрепят.

Според него през декември инфлацията ще стигне 10%, а дефицитът – 6-7 на сто. По думите му икономиката е в колапс и няма откъде да дойдат всички тези средства. Според него амбицията е хубаво нещо, но трябва да се съчетае с опита. И даде да се разбере, че всички предложения по време на преговорите може да минат, а за тях няма да има пари.

Борисов заяви, че явно ще има кабинет, и в НС може да разчитат на 100% подкрепа от ГЕРБ в зала. „Чакам с нетърпение да видим „радостната новина“ в преговорите – че навсякъде има по 95% в преговорите. Това е прекрасно – ще има правителство“, каза той.

Лидърт на ГЕРБ обясни, че е сложил опитните начело на листите на ГЕРБ, което се прави в криза, а в момента страната е в три такива  – миграция, ковид пандемия, финансово-икономическа.

Борисов коментира и поведението на управляващите при „справянето с ковид кризата“. „Това е гьонсуратлък – да дадеш медал за чувалите с трупове“, подчерта той.

Според него въпреки уверенията на Асен Василев, че няма да се вдигат данъците, то може и да не се изпълни, предвид всички обещания за разходи. По думите му бизнесът вече е почувствал скока на цената на тока. Борисов коментира и тежката перспектива след главоломния скок на цените на горивата, на тока, на хранителните стоки: „Няма реакция. Не е новина. Теглиш милиарди. Не е новина. Първи по смъртност. Не е новина. Починали възрастни хора. Не е новина“. „Нека каже как да стане, как да се случи да излезем от това. А не да ни обясняват за ланшния сняг! Направете го!“, заяви лидерът на ГЕРБ.

За коалицията „Мол“ той заяви: „Както е тръгнало, ще обиколят всички молове. Парадоксът е, че аз съм открил всички молове. По-лошото е, че 1-2 поколения израснаха в моловете. За тях те са умни. Да им дадем шанс, да действат напред“.

Той отново изтъкна, че ГЕРБ се отнасят най-добронамерено към съставянето на правителство, но отново подчерта – при тази нечувана избирателна неактивност, това правителство не е на всички българи, а на едно малцинство.

Едно от първите предложения, които ГЕРБ ще направи в НС е мораториум върху тегленето на заеми. По думите му това трябва да си реши редовният кабинет, а не служебен, още повече това сега според него е неизгодно.

Според него два бюджета няма да стигнат, за да се изпълнят обещанията, които сега се дават на преговорите за кабинет. „Не виждам как промяната се осъществява с Румен Овчаров, Гечев, Атанасов, Масларова“, каза Борисов. той предупреди ПП да внимават какви мерки предлагат в бюджета. Обикновено опозицията иска повече харчове, а управляващите предлагат консервативен бюджет.