Бойко Борисов: Радев подведе избирателите, лъже и агитира в изборния ден за опонентите

0
125
Борисов гласува и обвини Радев, че лъже.

ГЕРБ променя законодателството, за да премахне правото на правосъдния министър да номинира кандидат за главен прокурор

ГЕРБ ще промени законодателството в частта за избора на главния прокурор. Тя е предвидена в Закона за съдебната власт, както и в конституцията. Промяната ще премахне възможността министър на правосъдието да номинира кандидат. Управляващите ще внесат поправките веднага след изборите, съобщи лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов в отговор на критиките на президента Румен Радев. Борисов гласува днес в Банкя.

Премиерът обвини държавния глава, че е провел предизборна агитация в изборния ден с коментара по негов адрес като партиен лидер на ГЕРБ във връзка с избора на главен прокурор. И обясни, че ако Данаил Кирилов, който е един от най-старите членове на ГЕРБ, бе номинирал кандидат за главен прокурор в качеството си на правосъден министър, щяха да упрекват ГЕРБ, че слага на поста партиен кандидат. „ГЕРБ няма да номинира партиен кандидат, това е лицемерие“, отсече Борисов. “ И ако ГЕРБ беше избрал главния прокурор, щяхме ли да му имаме доверие?“, попита риторично лидерът на управляващата партия.

Премиерът констатира, че президентът е извършил нарушение в изборния ден, като си е позволил да агитира за опонентите на ГЕРБ.

„Когато говориш за лидера на една партия, показва, че не си равно отдалечен. А когато говориш и неистини, по този начин подвеждаш и избирателя – второ нарушение“, издразни се Борисов по адрес на Румен Радев, който по-рано днес упрекна ГЕРБ, че техният министър не е номинирал кандидат за главен прокурор, а във ВСС преобладава парламентарната квота. Борисов пресметна на глас, че управляващите имат само трима в този ВСС.

„Агитират, агитират, после викат върховенство на закона – абе, чакай, бе, спри се!“, коментира Борисов на тръгване. Радев подведе избирателите в изборния ден, агитирайки в изборния ден за нашите опоненти, и прехвърли,много тънко, йезуитско към премиера в изборния ден“, негодува Борисов. И се зачуди какъв натиск има предвид президентът, когато каза по-рано днес, че няма да се поддаде на такъв, когато решава за подписа си под указа за Иван Гешев.

Борисов намекна, че заради  присъствието на президента на интронизацията на японския император, се е откъснал от действителността за повече време. „Въобще не искам да мисля какво е в неговата глава, дълги пътувания, откъсва се от ежедневните неща…“, коментира Борисов, който бе аплодиран от фенове и съпартийци.