Гешев: И седмокласник може да влезе в системата за разпределение на делата

0
42
Снимка: архив

Докладът, открил нередности в нея, ще бъде публикуван

Съществува реален риск всеки седмокласник да влезе в централизираната система за разпределение на делата, ако разполага с електронния подпис на родителите си. Това обяви главният прокурор Иван Гешев при дискусията в Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/ относно одитния доклад за централизираната система за случайно разпределение на делата.

Миналата седмица стана ясно, че са установени сериозни проблеми в нея и на практика всеки с електронен подпис е имал достъп. Днес кадровиците обсъждат одитния доклад, като близо час и половина разгорещено спорят дали да изслушат двама IT-специалисти, направили одита, и компютърни експерти на ВСС при закрити врати или не, както и дали докладът да бъде публикуван.

„Съгласен съм с Атанаска Дишева и Лозан Панов, че докладът трябва да бъде публикуван, но първо трябва да се иска разрешение от наблюдаващия прокурор“, обяви Иван Гешев.

Според него преди да бъде публикуван, е трябвало да се заличат и уязвимостите, защото иначе всеки ученик можело да започне да разпределя дела. Главният прокурор добави, че няма отговор на въпроса защо Лозан Панов не е поискал одит на системата, която е внедрена на тъмно.

Той съобщи още, че вчера е получил сигнал от специалистите, които разработват новата единна система на съдилищата, че Павел Андреев, който е системен администратор на ВКС, е дал достъп до нея на „Смарт Системс 2010“. Това е фирмата, която е разработила централизираната система през 2015 г.

„Главният прокурор може да ме попита защо не съм гласувал за него“, отговори Панов.

Оказа се, че Павел Андреев е добре познат и на правосъдния министър Данаил Кирилов, който през юли 2019 г. присъства във ВКС на случайно разпределение на дела с търговската колегия. „Който отиде дам – пак ще се срещне с лицето Андреев и ще бъде уязвен“, каза Кирилов. След него главният прокурор отново взе думата и каза, че си оттегля въпроса относно Павел Андреев, но пък остава 2-ият проблем. А именно – какво се е случило тези 5 години и дали тази система е била инсталирана под натиск от един министър на правосъдието, който се е казвал Христо Иванов.

Заседанието на Пленума се провежда чрез видеоконферентна връзка.