Гешев от Брюксел: С бързи крачки вървим към мутренските времена от 90-те години

0
1609
Иван Гешев Снимка: БНР

Главният прокурор поискал от евродепутатите по-сериозно наблюдение по отношение върховенството на закона и правата на човека

„Вчера един евродепутат ми зададе въпрос какво е моето послание към мониторната група и към ЕП. Българската прокуратура е изключително притеснена, че последната година и нещо се заличава постигнатият напредък на България след приемането ни в ЕС по отношение на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз никога не съм виждал след 1994 г. в сегмента върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение.

Това, което казах на евродепутатите е, че не се чувствам горд като българин, за да го кажа, но към момента смятам, че е налице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона върху България предвид тези притеснителни тенденции, посочи Гешев.

„С бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го съвсем отговорно и скоро няма да може да бъде скрито от българските граждани“. Това каза главният прокурор Иван Гешев от Брюксел.

„Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени – телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, организираната престъпност. Това е част от липсата на взаймодействие с институциите, опитите за война със съдебната власт. Цената за всичко това ще платят българските граждани“, посочи Гешев като най-важното, което е изложил пред евродепутатите.

Главният прокурор е попитан в Брюксел и за „Барселонагейт“. Разследването не е приключено, посочи той, а причината е, че са изготвени европейски заповеди за разследване до Испания, но към момента няма отговор от страната. Българските съдебни власти нямат правомощията да кажат кога и как да се приложи испанският закон.

Гешев бе попитан от журналисти дали той или жена му имат имот в чужбина. „Нямам недеклариран имот в чужбина, не разпространявайте фалшиви новини. Кога г-н Рашков е казал нещо и то се е оказало вярно. Когато г-н Рашков каже едно вярно нещо, тогава ще направя подробно интервю с вас“, каза Гешев.

„Аз съм свидетел на всички т. нар. реформи от 94 година. Основното в тях е едно – да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол. И никога тази реформа през годините, не е била консултирана с хората, които практикуват – в случая наказателно право. Подозирам, че и в момента ще се случи същото, а резултатите винаги са били трагични за съдебната система. Никога целта не е била ефективност на съдебната система, а някаква политическа цел, но ние сме готови да участваме в тази реформа. Надявам се някой да ни попита кои са актуалните проблеми“, посочи още той.

Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, а не помежду ни. Защото резултатът ще платят българските граждани, заяви Гешев.

„Работата на един прокурор не е да го харесват, ние не сме телевизионни звезди. Аз съм главен пролурор и моята работа е да си върша работата. Ако си я върша както трябва, естествено, че няма да ме харесват много хора и много хора ще се постараят и други да не ме харесват“, отбеляза Гешев.