“Невалидната диплома” на Иван Гешев разкри истинските пороци на правосъдието у нас

0
986
Истинската и напълно валидна снимка на дипломата за юридическо образование на главния прокурор Иван Гешев, публикувана на сайта на ВСС.

Осъден на десет години затвор „гражданин“ – включен в неуспешна хибридна атака срещу обвинител №1, в която провал претърпяха и бивши управляващи

Останала извън пропагандния фокус, темата е продължила, при това на полето на Темида

„Труд“

Повече от година мина, откакто три министерства бяха впрегнати да преравят собствените си архиви и тези на Академията на МВР в опит да се установи, че главният прокурор Иван Гешев всъщност няма диплома за завършено висше юридическо образование. През лятото и ранната есен на 2021 г. последователно трима служебни министри по това време – на образованието Николай Денков, на правосъдието Янаки Стоилов и на вътрешните работи Бойко Рашков, кой с категоричност, кой с излишни опити за внушения, бяха принудени да признаят, че така както няма проблем с придобитото през 1994 г. във Висшия институт на МВР юридическо образование на обвинител №1, никога не е имало проблем и за още десетки и дори стотици възпитаници на Школата в Симеоново, които днес са съдии, следователи, висши полицаи, адвокати или упражняват други юридически професии.

Изкуствено създаден, този казус бе част от мащабната хибридна операция по дискредитиране на обвинител №1 и неговото предсрочно отстраняване от поста. Поради липсата и на минимална доза достоверност в манипулацията – „Гешев няма диплома“, активното мероприятие изчезна от мейнстрийма. Главният прокурор посрещна и изпрати още двама правосъдни министри, цяло едно редовно правителство, което с бясна скорост искаше да го отстрани, за да превърне прокуратурата в бухалка срещу опонентите и в чадър на задкулисни спонсори и кукловоди, но в крайна сметка претърпя исторически бърз провал.

Останала извън пропагандния фокус, темата с „дипломата на Гешев“ оказва се обаче е продължила, при това на полето на Темида. И там Иван Гешев е излязъл морален победител, защото две съдебни инстанции – Административен съд София-град (АССГ) и Върховният административен съд, отхвърлят „искова молба“ на „буден гражданин“, който взел, че поискал обявяването за нищожна на дипломата на обвинител №1 на Републиката. Последното наистина звучи несериозно и със сигурност не заслужава внимание, най-малкото, за да не подтикне и други любителите на конспирациите да се вземат насериозно и да заливат съдилищата с всевъзможни жалби и искови молби срещу министри, магистрати, висши държавни служители и представители на местната власт.

В конкретната ситуация обаче нещата никак не са безобидни, тъкмо обратното.

Те показват, че у нас наистина има сериозен проблем в съдебната система, както по отношение на търсенето на отговорност от извършители на престъпления, така и по отношение защитата на интереса на държавата и нейните служители, в чието задължение влиза да разследват, обвиняват и осъждат.

На 1 юни 2022 г. тричленен съдебен състав на Върховния административен съд окончателно оставя без разглеждане „искова молба“ от Адриан Чолаков, с която се оспорва придобиването на квалификацията „юрист“ от Иван Гешев през 1994 г. Забележителното в цялата история е, че Чолаков мотивира правния си интерес да атакува юридическото образование на главния прокурор с внесен срещу него през 2012 г. обвинителен акт от тогавашния редови прокурор в Софийска градска прокуратура Иван Гешев. Разбира се, както АССГ, така и ВАС аргументирано оставят „исковата молба“ неразгледана като разноските по делото оставят да плати ищеца Чолаков.

„Гражданинът“ Адриан Чолаков се оказва с интересна биография.

В далечната 2010 г. той е задържан при операция на МВР и прокуратурата, наречена „Мошениците“. По това време Чолаков, който по образование е стоматолог, бива обвинен от чуждестранни инвеститори в присвояването на поне 1,6 млн. лв. от активите на българското представителство на немската фирма „Дьолер България“. Собствениците на фирмата сезират властите, че през 2008 г. Адриан Чолаков е източил парите от сметките на фирмата. Докато това се случва, Чолаков започва мащабен строеж на екстравагантна сграда с формата на космически кораб в „Панчарево“. Бизнесменът имал и луксозно студио за красота в столицата, шофирал скъп джип „Порше“, имал и други имоти край София.

Разследването на прокуратурата приключва изключително бързо, като за краткия срок на базата на финансови експертизи се доказват умишлени действия на Чолаков по ощетяване на доверилите му се инвеститори от Германия.

През 2012 г. Софийски градски съд осъжда Адриан Чолаков на десет години лишаване от свобода при първоначален строг режим, конфискация на половината от имуществото му и забрана да се разпорежда с чуждо имущество и активи в продължение на 13 години.

Съдът признава, че Чолаков умишлено е извършил серия от финансови престъпления, като характеризира деянието като особено тежко и също така го осъжда да заплати на немските собственици на фирма „Дьолер България“ източените над 1,6 млн. лв. Прокурор по делото е Иван Гешев.

В кадровата справка на Гешев, достъпна от 2019 г., когато бе номиниран за главен прокурор, може да се открие благодарствено писмо от 14 януари 2013 г., изпратено от немските собственици на „Дьолер България“ до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, относно добрата работа на наблюдаващия прокурор от СГП по делото.

И всичко приключва дотук. Защото междувременно Адриан Чолаков наема нов адвокат, съдружник в една известна софийска кантора, обслужваща все известни политици, властимащи, техните спонсори, известна със задкулисното си влияние върху част от съдиите в Съдебната палата. През 2014 г. Софийският апелативен съд отменя присъдата на Софийски градски съд, като делото е върнато не на съда, а директно на прокуратурата. Така се избягва възможността за протест на съдебния акт.

Пет години по-късно през 2019 г., Софийският градски съд отново осъжда Чолаков на седем години затвор, конфискация на една втора от имуществото му и забрана да се разпорежда с чужди активи и имущество за срок от осем години. През април 2020 г. Апелативен съд-София отново отменя присъдата и връща делото на първоинстанционния съд. Разпоредителното заседание по казуса е било насрочено за юни тази година, но е отложено за средата на септември.

Случаят е кристален пример за това как една перфектно свършена работа от разследващите, не само, че може да бъде провалена от безкрайно шиканиране в съдебната фаза на наказателния процес, но е показателен и за тежката формалност, в която българското правосъдие е затънало. Класическа история, при която назначен от чужд инвеститор за управител злоупотребява с доверието, източва дружеството, като с парите развива собствен бизнес. Измамените чужденци сезират МВР и прокуратурата, които бързо разкриват престъпленията, изправят пред съда извършителя и дотам.

На фона на това – „гражданинът“ Чолаков решава да се присъедини към хора на политическите проксита,

които в услуга на задкулисни кукловоди, се чудят как да отстранят обвинител №1, та чак изпадат дотам изкуствено да фабрикуват темата за „невалидната диплома“ на Гешев. Последното наистина звучи като някаква пародийна мелодрама, но само преди година темата се обсъждаше в продължение на часове от трибуната на българския парламент. Какво пречи тогава на един подсъдим, пък бил той осъждан два пъти на първа инстанция и два пъти оправдан, без яснота дали и кога изобщо ще се стигне до окончателна присъда, да заведе „граждански иск“, с който да атакува юридическата тапия на главния прокурор. Особено, ако се окаже, че Чолаков още ползва адвокатските услуги на същите лобисти, които чрез политическите проксита на олигархията в парламента и по върховете на изпълнителната власт прокарват удобни за престъпниците закони, с които дори ликвидират съдилища и прокуратури, целеустремено се опитват да продължат да кадруват в Темида и най-накрая да поставят хомот на това пусто държавно обвинение, чийто ръководител преди десет години е получил благодарност от тези толкова нужни за икономиката на страната чужди инвеститори.

В крайна сметка от проваления опит на задкулисието да „удари“ по Гешев с несъществуващия, но изфабрикуван компромат за „невалидната диплома“, отново си проличава, че у нас политиците никога не са искали реална борба с корупцията, каквото и да ви лъжат, особено преди избори.