Не европарламентът, а Елена Йончева поканила Гешев на изслушване

0
420
йончева
Елена Йончева

Очевидно е, че г-жа Корнелия Нинова е претърпяла катарзис през последните 2 седмици, обяви евродепутатът Андрей Новаков

Елена Йончева е инициатор на изслушването на Иван Гешев на 13 юни пред комисията LIBE за разследването на „Барселонагейт“, стана ясно от нейно интервю пред БНР.

Групата се събира на извънредно заседание, а аз съм единственият български депутат, който членува в нея. Решението беше взето на редовно заседание, колегите ще бъдат запознати с дела, които се наблюдават от години, лично аз събирах информация от 2019 година по това дело, повдигнах този въпрос е внесох три сигнала в прокуратурата. Би трябвало оттогава да работи и се надявам да получа информация, ние сме под наблюдение от тази група от 2020 година, Бойко Борисов пъти е канен, но изпраща министри. За снимките с кюлчета също очаквам, представители на групата вече бяха в България и пак ще бъдат“, оповести евродепутатката от БСП.

Тя обясни, че заседанията на комисията винаги са закрити.

Очакваме да получим информация за разследванията, ще питам защо чак сега и очаквам откровен отговор, но важното е тази информация да излезе, а не да стои в шкафчета. Нашият имидж не е голям, и това че имаме проблем с върховенството на закона се знае. Ще искаме разследванията, които наблюдаваме, да се изяснят. Евродепутатите са запознати отдавна, но и европубликата е запозната, аз съм давала много интервюто в „Политико“, „Гардиан“ и други, в контакт съм с испанския главен прокурор, който работеше по „Барселонагейт“ и от него получихме информация, че делото не е прекратено в Испания, а само е прехвърлено в България, защото сме били уж напреднали“, твърди Елена Йончева.

Че не институцията е инициатор на изслушването на Борисов, беше обяснено преди няколко дни и от Андрей Новаков пред „Bulgaria on Air“. Той беше категоричен, че Борисов не се крие като отказва да даде имунитета си доброволно заради разследването по „Барселонагейт“, пише Трибюн.

Борисов не се крие и не е човек, който може да бъде скрит. Но след като Нинова активно се е заела със съдебната реформа и раздаването на справедливост, всички могат да си отдъхнат. Тя е човек, доказал се назад в прехода, че разбира от тази работа. Считам, че Борисов и всеки от ПГ на ГЕРБ може да е спокоен, защото знам, че са застанали с името и лицето си за това, което правят за България. Очевидно е, че г-жа Нинова е претърпяла катарзис през последните 2 седмици“, коментира евродепутатът.