Г-н Гешев, настоявам – разследвайте тази лавина от позорни покупко-продажби на депутати!

0
173
Снимка: кадър

Щетите от погазването на закона са за всички честни и свестни българи!

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Соня Колтуклиева, фейсбук

Като българска гражданка, имам право, г-н главен прокурор, да настоявам: разследвайте тази лавина от позорни покупко-продажби на депутати! Разследвайте този политически битпазар на съвести втора употреба!

Според мен, г-н Гешев, имате всички основания да започнете проверки на следните обстоятелства:

1. Защо министър-председателят Кирил Петков се е срещал с народни представители от “Има такъв народ” в дома на министъра на спорта от “Има такъв народ” Радостин Василев? Упражнил ли е натиск, съблазнявал ли е с обещания народните представители да напуснат парламентарната си група и да гласуват срещу вота на недоверие към правителството? На 13 юни народната представителка от Плевен Христинка Иванова, предостави на пресконференция запис на телефонен разговор с Радостин Василев, в който се чува, че той я заплашва, обяснява й как ще изпрати хора да й подготвят документите за напускане на Народното събрание. Самосезира ли се прокуратурата от скандалният опит за принуда?

2. Доколкото аз знам, Христинка Иванова е правила записи на разговорите в апартамента на Радостин Василев, които е дала на лидера на “Има такъв народ”. Обръщам се към Слави Трифонов: ако разполагаш с такива записи, редно е да ги покажеш на обществото и да ги предоставиш на Националната следствена служба и на Софийската градска прокуратура.

3. На 13 юни премиерът Кирил Петков и говорителката на правителството Лена Бориславова са привикали 12 областни и заместник областни управители от квотата на „Има такъв народ” на обяд в правителствената вила “Секвоя”, на която им е било обяснено, че Слави Трифонов е “престъпник”. Те са били предупредени да следят новините за повече указания как да постъпят.

След пресконференцията на Радостин Василев и петимата депутати, отцепили се от ПГ на ИТН, в късния следобед на 13 юни Кирил Петков и Лена Бориславова са звънели на областните и заместник областните управители, за да ги съветват да се присъединят към декларацията на областния управител на Враца Стефан Красимиров за напускане на ИТН. Двама от тях: Иван Янчев (Плевен) и Иван Кючуков (София-град) са отказали и бяха уволнени.

Навярно на градоначалниците превантивно е било показано какво ще им се случи при непослушание, защото на 10 юни Кирил Петков уволни, а след няколко часа върна на работа, заместник-областните управители от ИТН.

4. Слави Трифонов публично обяви, че Кирил Петков и Асен Василев звънят на всички депутати от “Има такъв народ”, за да ги убедят да гласуват за новото правителство с мандата, даден от президента Радев на Асен Василев.

5. Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН, публично се оплака:”Звънят на роднини, обещават постове в държавата. Това е безобразие! Кирил Петков и Асен Василев купуват депутати!”

6. Костадин Костадинов, лидер на “Възраждане” обяви публично: “Нашите депутати са готови да свидетелстват в прокуратурата за натиск от страна на Кирил Петков.”

7. Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, обяви публично: “В парламента тече най-мащабното купуване на гласове в историята!”

8. Президентът Радев обяви публично: “Следя с огорчение разпада на това Народно събрание… Българският парламент не е тържище!”

9. Премиерът в оставка Кирил Петков уволни тримата заместници на министъра в оставка Гроздан Караджов и назначи в МРРБ двама нови заместник-министри, тясно свързани с “Продължаваме промяната”. Всички разплащания минават през тях, което създава подозрения за използване на механизъм за корупция.

10. Елена Гунчева, депутат от “Възраждане” се оплака, че оръжеен бос й е звънял да я уговаря да подкрепи правителството. Прокуратурата защо не разследва къде отиват комисионите от оръжейните сделки, нараснали лавинообразно след войната в Украйна; кой контролира и къде се отчита за разрешаването на износ на българска специална продукция, озоваваща се в Украйна и съмненията, че с парите от комисионите се купуват депутатски гласове?

Г-н Главен прокурор, ако не направите всичко това, което се изисква по закон за спиране на позорното търгашество, извършвано от управляващите пред очите на цялото общество, Вие ще сторите грях пред българите, които искат прозрачност, справедливост, разбиване на задкулисието на “Промяната” и ще предизвикате съмнения за съглашателство с безскрупулните използвачи на властта за лична употреба.

Изборът е Ваш, г-н Гешев.

Щетите от погазването на закона са за всички честни и свестни българи!