Новата власт смени тона: главният прокурор може да бъде поканен за изслушване в НС

0
800
Ива Митева

Президентът да спазва конституцията, посъветва Ива Митева

След като пишман юристите Христо Иванов и Николай Хаджигенов „призоваха“ главният прокурор да се яви в парламента и да дава обяснения по разследване за полицейско насилие, днес шефката на парламента Ива Митева смени тона: съществува процедура, по която главният прокурор може да бъде поканен за изслушване в комисията по правни въпроси.

Гешев може да се отзове на поканата, а може да не се отзове. Не е длъжен по конституция, всичко е въпрос на добра воля от обвинител№1, забрави да припомни Митева. Процедурата всъщност е възможност главният прокурор да информира парламента най-общо за работата на прокуратурата, но не и да им разказва за конкретни дела.

Митева изрази увереност, че в сряда най-накрая ще бъдат сформирани и парламентарните комисии.

„Надявам се отсрочката да бъде до сряда. Имаме готовност за комисиите. Утре ще се съберем на председателски съвет. Обмисляме и дата за президентските избори, надявам се и този въпрос да бъде обсъден, за да имаме време да спазим сроковете. По Конституция Народното събрание насрочва датата на изборите за президент и вицепрезидент. Всеки трябва да спазва правомощията си. Чухме президента миналата седмица да поставя условия. Смятам, че съм била винаги коректна в отношенията си и в спазването на конституцията и законите. Смятам, че всеки трябва да знае правомощията си по конституция. Видяхте и миналата седмица в петък му се скарах на министър Петков да не дава насоки и да не се меси по отношение на законодателната дейност. Бюджетът е внесен в Народното събрание имаме готовност и за комисия по бюджет и финанси се надявам да се сформираме в сряда.“, допълни тя.

Председателката на Народното събрание обяви, че заседанията на комисиите ще бъдат предавани онлайн, и заяви, че се надява да започне да се гледа бюджетът.