Депутатите зад Гешев за проверката на приватизацията

0
95
парламент
Снимка: архив

Готови са да приемат законови промени, за да отпадне давността

Депутатите застанаха пътно зад главния прокурор Иван Гешев, който възложи на ДАНС извършването на пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства, съобщава Dnes.bg.

„Проверката на целия приватизационен процес е свеж вятър откъм прокуратурата“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него трябва да се изнесе истината „за тези престъпни приватизации, които са извършвани в годините в угода на политически поддръжници и политически съдружници“.

Според Искрен Веселинов от Обединен патриоти /ОП/ проверката е нужна, защото пред последните десетилетия голяма част от богатството на страната се е изпарило през приватизационни сделки. Той обяви, че ако има нормативен дефицит, който да ограничава проверката, народните избраници от ОП са готови да подкрепят промени в законодателството.

„За да бъде ефективно такова разследване, можем да седнем на разговор за промяна в законодателството, така че тази черна дупка на прехода да бъде запълнена с информация и с отговорност, защото цялото общество го очаква“, каза Веселинов.

Красимир Велчев от ГЕРБ призна, че въпросът не е обсъждан в парламентарната група на мнозинството, но лично той напълно подкрепя прокуратурата. Велчев декларира, че също е готов да подкрепи евентуална промяна за отпадане на давността за разследването.

„Убеден съм, че с това, което прави в момента главният прокурор, той търси справедливостта и това е правилно“, допълни той. Според него проверката е закъсняла, но „по-добре късно, отколкото никога“.

БСП също подкрепи действията на прокуратурата. „Тези, които са нарушили закона, трябва да носят отговорност, дано да не е някакъв пиар ход, ще видим от резултатите“, коментира левият Румен Гечев. Според него обаче трябва да се потърси отговорност и на тези, които са променили законите така, че те да са в услуга на настоящите олигарси.