Ясен Тодоров: След атентата Гешев бе „разпилян и хаотичен“

0
101
Ясен Тодоров

Изглеждал като „човек, опрян до стената“

Заместник-директорът на НсЛС Ясен Тодоров беше изслушан от ВСС относно емоционалното състояние на главния прокурор в дните между атентата срещу него на 1 май и пресконференцията на 15 май.

Преди да започне изслушването кадровиците изгледаха целия 40 минутен запис на пресконференцията и чак тогава решиха да продължат с думите на свидетелите.

След атентата срещу него главният прокурор Иван Гешев е бил в „състояние на човек, опрян до стената“. Той бил „разпилян и хаотичен, скачаше от тема на тема“, разказа Тодоров за емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев, с когото са се видели на 14 май.

Със сигурност между 1 и 14 май не със се виждал с главния прокурор. Може би сме си разменили няколко есемеса“, посочи следователят.

На 4 май говорили заради бъдеща командировка на Тодоров в Прага.

На 14 май в ранния следобед Гешев се обадил на Тодоров и поискал да се видят в дома му. Там разбрал, че главният прокурор е говорил с Йордан Стоев от ВСС и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратора или на дипломатически пост.

Главният прокурор разказал на Тодоров, че от известно време имало натиск към него да си подаде оставката и му казал „Аз нямам избор, опрян съм до стената. След като опитаха да ме убият няма гаранции какво да се случи“, му казал Гешев.

Той добави, че главният прокурор се е притеснявал за семейството си и за живота си след заплашителното писмо, връчено му на аерогара София. Обвинител номер едно обаче скъсал писмото от яд.

Разказал на Тодоров, че няма да подаде оставка. Изразил е притеснение, че ако го направи, ще има натиск върху магистрати, за които се смята, че са близки до Гешев. Предупредил го, че след като не си даде оставката вероятно ще има изменения в НПК, така че да бъде махнат.

Всъщност и това се случи“, добави Тодоров. И посочи, че Гешев се притеснявал от намаляване на броя гласове, с които се маха главният прокурор. Още тогава предупредил Тодоров, че ще атакува такъв текст в Конституционния съд. Притеснявал се обаче, че щели да го махнат много бързо, преди КС да се е произнесъл.

След като приключи изслушването на Тодоров, се очаква да бъде изслушан заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, както и Марчела Панталеева, старши експерт в дирекция „Публична комуникация“ към Прокуратурата, която е била заедно с главния прокурор Иван Гешев на командировка в САЩ и е била свидетел на реакцията му, когато е получил писмо на летището в София.