Гешев за Божков и другите ВИП обвиняеми: Докато никой не ги закачаше, те живееха в правова държава. Когато прокуратурата работи, се оказва, че ЕС се състои от неправови държави

0
157
полиция
Иван Гешев

Случващото се с ПФК „Левски“ е подигравка с клуба, с привържениците и името на клуба, казва главният прокурор

Българското общество трябва да благодари на лекарите, които бяха на първа линия, на полицаите и на щаба. Благодарение на тези хора България се намира в една добра позиция спрямо Европа. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по БНТ.

За политиците каза, че са се държали така, както са се държали в исторически аспект след Освобождението. „Държавата е създадена за това, за да налага правилата по отношение на тази малка част от гражданите, които не спазват правилата в интерес на тази голяма част, над 90% от хората, които спазват правилата“, каза Гешев.

Той отбеляза, че само у нас е видял държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата.

Гешев обясни, че е започнала проверка за използването на евросредства, еврофондове и пренасочването им към сектори, свързани с борба с пандемията. Работи се и се взимат мерки, увери главният прокурор.

Относно случая с Васил Божков Гешев сподели, че впечатлението му е за поредна серия от един несвършващ сериал, започнал с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, които през годините на криминален преход са се чувствали недосегаеми.

„Докато никой не ги закачаше, те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата работи, се оказва, че Европейският съюз се състои от неправови държави, а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия изток“, каза Гешев.

Според него случаят се използва от определени политически сили. „Те не са приятели, но съвпадат по интереси. Интересите да защитят себе си, парите си и се обединяват пред общия враг – прокуратурата и в най-общ план държавата“, заяви Гешев.

Главният прокурор каза, че прокуратурата е много наясно срещу кого се изправя и срещу кого ще продължи да се изправя – хора, които през годините са били недосегаеми, които са правили каквото си искат. Знае се, че ще е трудно.

„Българският гражданин очаква справедливост, справедливост по отношение на всички, независимо дали си милионер или си ром; независимо дали разполагаш с милиарди; дали си гражданин на София или извън София. Целта ми е да покажем, че всички са еднакви пред закона“, каза главният прокурор.

Гешев каза, че не е чел SMS разговорите между министър Владислав Горанов и Васил Божков, но от прокуратурата не се притесняват да проверяват всеки.

Случващото се с ПФК „Левски“ според Гешев е подигравка с клуба, с привържениците, с името Левски. Според него това е поредна стъпка в определена защитна стратегия. Подобни опити за дисбалансиране на държавата е правил и Цветан Василев, отбеляза Гешев.

Васил Божков е разследван по 11 обвинения. „Засега 11“, уточни той. Към момента има две досъдебни производства. Едното касае 11-те обвинения, другото – организирана престъпна група за насилствени действия.

Лозан Панов даде интервю, в което критикува главният прокурор. Гешев отказа да го коментира, но все пак заяви: „Г-н Лозан Панов явно се готви за политическа кариера, която определено не е общински съветник. Работата му е да има определено поведение пред медии, когато се излъчват на живо негови изяви. Тъжното е, че според мен той не решава проблемите на магистратите“.

Беше предложено политиците да предложат много сурови наказания за дрогирани и пияни шофьори на пътя. „Трябва да е ясно, че ние имаме много сериозен проблем. На пътищата се води война и загиват хора, колкото в един военен конфликт. Ние имаме смъртност от ПТП-та най-много в Европейския съюз“, каза Гешев.

Годишно в прокуратурата отчитат 9-10 хил. случая на ПТП-та заради пияни и дрогирани шофьори. Това е огромен потенциален риск за всеки български гражданин да бъде убит по същия начин, по който загина и колегата Милен Цветков.