Гешев за смъртта на мигрантите край София: Това е трагичният резултат от т.нар. “съдебна реформа”

0
81
Иван Гешев Снимки: ПРБ

Тези, които закриха Специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност, сега ще се извинят ли поне, коментира главният прокурор

„Това е трагичният резултат от това, което наричат „съдебна реформа. Тези, които закриха Специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност, сега ще се извинят ли поне”, попита в блиц интервю за ПИК Иван Гешев по повод разигралата се вчера трагедия с 18 загинали бежанци.

„Естествено е, че това води и ще води до това, което виждаме – връщане на организираната престъпност при трафика на мигранти, телефонни измами, изнудвания и какво ли още не. Статистиката ни е категорична. За девет месеца има около 50 процента по-малко дела за организирана престъпност. Причините, разбира се, са комплексни, но за съжаление това е само началото. Аз предупредих многократно какво ще се случи и то се случва. Връщаме се назад с десетилетия и цената ще плащат българските граждани със сигурността си. Аз като главен прокурор и прокуратурата независимо от всичко ще продължим да правим правилните неща и да се борим да защитим хората от престъпността”, заяви Гешев.

Главният прокурор изрази изненада от думите на Бойко Борисов вчера, че подкрепя съдебната реформа и че това ще бъде първият закон, внесен от него в следващото НС:

„Мислех, че поне още сме парламентарна република. И решенията не се вземат както в Пхенян или Москва. Съгласно чл. 4 от конституцията Република България е правова държава, която се управлява съгласно законите в страната. Принципът на върховенство на закона е вододел, който разделя демократичните от тоталитарните държави. Не е новина обаче български „политици” да не ги интересуват правилата, законите и конституцията.

Отдавна не се и притесняват да го заявяват открито. Моето поколение помни какво е да живееш, когато една партия ръководеше всичко. И как овладяването на съдебната власт, което явно се цели днес, е водило да тежки репресии върху правата на българите. От това, че конституцията няма значение, до разстрелите на тези, които не харесваш, историята е показала, че разстоянието не е голямо.

Днес ще е един, утре друг. Ние сме спечелили всички битки, но сме загубили войните си заради решенията на политиците.

Затова, като гражданин, искам да кажа, че трябва да се гласува. Да се гласува за хора, колкото и малко да са те, за които България все още значи нещо.

Тези, които помним думите „Родина” и „Отечество”, трябва да се изправим в защита на демокрацията и демократичните ценности. А политиците да спрат да мислят само за оцеляването и благополучието си – нека помислят за хората и народа. Защото виждам, че търпението се изчерпва”, заяви главният прокурор./Tribune