Борисов в Солун: За икономическия подем в региона ще допринесат транспортните проекти като жп линия Бургас-Александруполис

0
32
Снимки: МС

Премиерът е на среща на върха с Мицотакис и Заев

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун за участие в четвъртата среща на върха в гръцкия град, съобщават от правителствената пресслужба. Форумът е двудневен и се провежда под егидата на президента на Република Гърция Прокопис Павлопулос.

На срещата ще бъдат и премиерите на Гърция и Република Северна Македония Кирякос Мицотакис и Зоран Заев. В общия стремеж към засилването на регионалното сътрудничество участниците във форума ще обсъдят перспективите за развитие на бизнеса и икономическия растеж в страните.

Реализацията на съвместните транспортни и енергийни проекти и разширяването на потенциала в секторите от регионален интерес също ще бъдат част от темите на срещата на върха.

Преди старта на форума министър-председателят Бойко Борисов се срещна с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис. Двамата правителствени ръководители обсъждаха възможностите за засилването на двустранния политически и икономически диалог.

„За България и Гърция приоритет е ускорената реализация на газовия интерконектор, който е важен за енергийната сигурност на цяла Югоизточна Европа. За това сме единодушни с гръцкия премиер Кирякос Мицотакис. С него обсъдихме стратегическото партньорство между двете държави и необходимостта от поддържането на приятелски и отворен диалог във всички сфери. За икономическия подем в региона ще допринесе и реализирането на транспортните проекти като железопътната линия Бургас-Александруполис, която е част от по-големия проект за мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско и Черно море“, написа премиерът Борисов в профила си във Фейсбук.