Борисов: Още днес може да разберат какво е да управляват без нас, ако се придържам към тона на Кирил Петков

1
259
Бойко Борисов

Ако ДПС имат хора, които да се справят по-добре с работата, защо да не станат министри, посочи лидерът на ГЕРБ

Ако ДПС имат хора, които да се справят по-добре с работата, защо да не станат министри. Така Бойко Борисов отговори в кулоарите на парламента на старта на днешното заседание на НС на въпрос трябва ли и ДПС да има министри.

На няколко пъти този и миналия месец лидерът на ГЕРБ „присъедини“ към управляващото мнозинство и ДПС. От движението обясниха, че с гласуванията си по всички ключови въпроси показват ясно, че подкрепят (не)коалицията, но формално не са част от мнозинството. От ПП-ДБ също признаха, че без подкрепата в парламента на ДПС ключови гласувания няма как да минат, а съдебната реформа и промените в конституцията – изобщо. Именно тези реформи бяха мотивът да се стигне до сглобката.

Не му е мечтата да стане министър, отвърна Борисов на въпрос дали Делян Пеевски може също да стане член на кабинета „Денков/Габриел“.

Лидерът на ГЕРБ напомни вчерашното си изявление – че при ротацията ще се огледа работата на всеки министър и ако има по-подходящ кандидат, ще бъде сменен.

Той даде да се разбере, че е силно подразнен от вчерашния коментар на съпредседателя на „Промяната“ Кирил Петков – че Борисов трябвало да се гордее с подкрепата си за кабинета „Денков“. Без тях нищо не сме можели да направим, ядоса се лидерът на ГЕРБ. „Гордостта ми блика отвсякъде“, иронизира той партньора си.

„В нашето споразумение с ПП-ДБ е записано, че при ротацията всеки министър минава на оценка. Още днес може да разберат какво е да управляват без нас, ако се придържам към тона на Кирил Петков“, допълни Борисов. Но в крайна сметка отдаде всички подобни изявления на предизборната кампания.

„Най-важното са промените в конституцията, между първо и второ четене могат да се водят дискусии и до декември месец всичко това да се чуе. Това, което години наред се говореше – за разделянето на ВСС, за повече съдии, за по-малко прокурори, за по-малко политика. Това за мен са съществените неща. Мисля, че по важните теми – винаги съм слагал Христо Иванов пред черта, защото това го работи от години и аз му се доверявам“, коментира още Бойко Борисов.