Борисов: Днес падна Берлинската стена между България и Сърбия

0
106
Снимка: архив

Сърбите вече имат пристанища на Черно море, каза премиерът на откриването на магистралата от Ниш до българската граница

Мисля, че и ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес падна. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалната церемония по откриването на автомагистралния участък по Коридор №10 от българската граница до Ниш.

,,От днес Сърбия има пристанище Бургас, Варна и до Истанбул няма нито един светофар, а цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа, така че днес свързваме Азия и Европа чрез България и Сърбия“, допълни още българският министър-председател.

Сръбският президент Александър Вучич благодари днес на всички, които са участвали в строителството на източното разклонение на Коридор 10 от Ниш до българската граница.

Пътят от българската граница до Хърватия ще е около 4 часа, малко повече ще е до Унгария. В края на речта си сръбският президент проговори на български – „Благодаря ви, приятели, без вашата помощ това не можеше да стане“.

Шеговито сръбският президент добави: Сега можем да преценим чии кебапчета са по-добри – българските или сръбските. Премиерът Борисов влезе в тона на сръбския политик и похвали Вучич на сръбски: „Връло лепо“.

Участъкът, който президентът на Сърбия и българският министър-председател откриха днес, е с дължина 86,9 км като строителните дейности по изграждането му започват през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2,6 км) и 5 детелини. При строежа на участъка са използвани 290 000 кубични метра бетон, 37 000 тона арматура и около 780 000 тона асфалт. Тази магистрала ще свърже двата района – Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души, и ще осигури по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище „Константин Велики“ в Ниш.

С пускането в експлоатация на трасето от българската граница до Ниш или на т.нар. „източно разклонение“ се завършва изграждането на целия участък на транспортния коридор № 10 през територията на Сърбия.