Борисов доволен от напредъка по „Балкански поток“: И сега се работи въпреки карантината

0
8
Снимка: архив

По трасето вече са разнесени над 230 км тръби

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира с хеликоптер напредъка на строителството на „Балкански поток“ в района на компресорна станция „Расово“. Проверката беше предавана на живо във фейсбук профила на премиера.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов посочи, че по трасето вече са разнесени над 230 км тръби. Над 340 км тръби са доставени в България. Всеки ден тръбите пристигат на трасето от пристанище Бургас. Над 230 км е разчистената полоса, съобщи БТА.

„Компресорна станция „Расово“ е едно от сърцата на „Балкански поток“, тъй като тя ще изпомпва природния газ“, обясни Владимир Малинов в разговор с премиера Борисов, който беше проведен в хеликоптера. Той добави, че природният газ ще влиза в станцията с по-ниско налягане, но ще излиза с по-високо налягане. Над изхода на компресорната станция ще бъде с над 72-73 бара налягане.

От миналия месец вече се работи по десетте участъка от общо 474-те километра от „Балкански поток“. Над 235 км от трасето е отнет хумусът. Около 220 км има разнесена тръба по трасето. Заварени са 150 км от тръбите по трасето на „Балкански поток“, посочи още Владимир Малинов.

„Виждате траншеите, тръбите подредени и сега летим над тях. Виждате стотици километри подреден газопровод“, каза Бойко Борисов от хеликоптера. По думите му въпреки карантината и сега се работи при спазването на мерките за безопасност.