Борисов инспектира строежа на „Хемус“: Това е най-хубавият подарък за рождения ми ден

0
32
Снимка: фейсбук

Да видят българите как в скалата се прави път, каза премиерът и похвали работниците

Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строежа на новия участък от автомагистрала „Хемус“. Заедно с него е зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и финансовият министър Владислав Горанов.

Те провериха как работят археолозите, които са открили обект, какъвто за първи път се среща у нас по време на разкопките за трасето от магистралата. Той е от Първото българско царство от времето на Борис I и Симеон I. Не е просто стандартно селище от този период, а е сериозен металургичен център за топене на желязна руда. Премиерът пък го категоризира като някогашното „Кремиковци“.

„Каквото и да открием, пазим и съхраняваме”, категоричен беше Борисов към археолозите.

Нанков обясни, че строителните работи включват изграждане на 3 мостови съоръжения над река Вит. Премиерът пък отвърна, че трябва да бъдат готови до 2021 година.

Още в началото на обиколката Борисов подчерта, че строежът на пътя е неговият най-добър подарък за рождения му ден, който е днес.

„В Северозапада и Запада се работи по това, за което съм поел ангажимент. Ако е било лесно, комунистите да са го направили“, коментира още Борисов.

Борисов нарече герои хората, които работят за изграждането на магистралата. „Те имат майки, деца, семейства и работят сред тези опасни скали“.

„Да видят българите как в скалата се прави път, как се бие пътят, като пчелички работят хората тук“, акцентира Борисов по време на обиколката им.

Пътувайки в колата, Борисов попита дали на работниците им се плаща редовно. След положителен отговор той каза, че познава по работниците: „Като ги гледам как козируват, свиркат, значи са доволни. Не са начумерени“.