Борисов: Контрабандата на цигари в България е на най-ниско ниво в целия ЕС – 3,3% са без бандерол

0
29
Снимка: архив

Градовете с най-сериозна контрабанда са Монтана, Свиленград, Кюстендил, Дупница, Димитровград и Сандански. Габрово и Ямбол са с нулево потребление на незаконни цигари

Контрабандата на цигари в България е на най-ниско ниво в целия ЕС – 3,3% са без бандерол. Това показват данните от традиционното изследване на инициативата „Срещу незаконната търговия“, написа във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

„Делът на незаконните цигари на българския пазар е паднал с 2% спрямо третото тримесечие на 2018 г. Това е най-ниското ниво на потребление на цигари без бандерол, откакто проучването се провежда у нас“, посочи премиерът.

На представянето на резултатите от проучването на незаконната търговия днес дойдоха представители от тютюневия бранш, правителството, депутати, неправителствения сектор. Сред официалните лица бяха вътрешният министър Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Инициативата „Срещу незаконната търговия“ е на няколко компании за тютюневи изделия на българския пазар. Чрез събиране на празни кутии е направен анализ в 20 града с общо население над 43 000 жители. Отчита се, че градовете с най-сериозна контрабанда са Монтана, Свиленград, Кюстендил, Дупница, Димитровград и Сандански. За първи път обаче има два града – Габрово и Ямбол, които са с нулево потребление на контрабандни цигари и не е открита нито една кутия, която да не е предназначена за българския пазар.

Най-големият удар срещу незаконните цигари е бил направен с разбиването на фабриката в село Труд и представителите на цигарените компании благодариха на МВР за добрата работа при пресичането на контрабандата у нас. „Резултатите от изследването са много добри и може да се каже, че България е отличник в борбата с контрабандата на цигари, като по този начин защитава българската и европейската позиция в незаконната търговия“, добавиха представителите на тютюневия бранш.

„Тази година постигнахме общ успех. Трябва да продължим да работим все така и да постигаме такива отлични резултати“, обяви от своя страна министър Маринов. „Ясно се очертават проблемните зони и откъде идват проблемите при контрабандата на цигари. Това са пограничните градове и мисля, че предриемаме ефективни мерки за справянето и ограничаването на контрабандата. Стигнали сме почти до кота нула на контрабандата и това за мен е проблем, защото сега всяко едно покачване ще се приема като отстъпление от постигнатите резултати“, добави още Младен Маринов.

„Брутните приходи в хазната от акцизите на тютюневи изделия са над 2,5 млрд. лева. Това е 7,7 на сто ръст в сравнение с миналата година. Това са 150 млн. лева повече от предвидените в бюджета. Сумата е добра и ни задължава другата година тя да продължи да расте“, категоричен бе директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.