Борисов на Макрон по телефона: Трябва да решим този процес дълготрайно – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза

0
20
макрон
Борисов и Макрон в дружеска прегръдка в Евксиноград Снимка: архив

Франция е напълно солидарна с Гърция и България и е готова да даде своя принос и подкрепа в усилията на европейците за защита на границите, казва френският президент

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Франция Еманюел Макрон. Двамата обсъдиха актуалната информация и налагащите се действия във връзка с обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът бе категоричен, че само с общи усилия, дипломация и навременни стъпки събитията в региона могат да се успокоят.

„Трябва да решим този процес дълготрайно – и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза. В този контекст Турция трябва да се подпомогне, за да може отново да се грижи за бежанците“, заяви премиерът Борисов пред президента Макрон.

В хода на разговора бе отбелязано, че Франция е напълно солидарна с Гърция и България, както и че е готова да даде своя принос и подкрепа в усилията на европейците за защита на границите. Френският държавен глава посочи пред премиера Борисов, че в настоящата ситуация трябва да се действа бързо и заедно, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза.

Българският премиер и френският президент разговаряха часове преди срещата на Борисов с турския държавен глава Реджеп Таип Ердоган в Анкара, на която ще бъдат обсъдени необходимите мерки от спешен порядък за стабилност и мир в региона.