Борисов: Кредитният рейтинг на България оборва лъжците и „умните и красивите“ /видео/

0
126
Снимка: фейсбук

Новият бюджет ще бъде за хората и за малките населени места, каза премиерът

Премиерът Бойко Борисов е на обиколка в Родопите с финансовия министър Кирил Ананиев и зам. регионалният министър Николай Нанков.

По пътя те се отбиха и коментираха повишеният кредитен рейтинг на България от международната агенция Moody’s.

„Повишен е кредитният рейтинг на България в стабилна перспектива. Moody’s не просто потвърди, а повиши, и то със стабилна перспектива“, подчерта Ананиев. „Това е висока оценка за дейността на правителството! Това е една от най-известните рейтингови агенции в света. Според тях сме извършили всички необходими реформи и сме с административен капацитет, изискван от нас за Еврозоната. Финансовите министри на 10 юли всички до един гласуваха за влизането ни в банковия съюз. Ние в момента изпълняваме план с мерки и след това ще се интегрираме и в Еврозоната до 2023 г.“, добави финансовия министър и представи на министър-председателя превода на документа от кредитната агенция.

„Е, нали бяхме фалирали държавата, казват. А Moody’s пише, че сме успешно приключили реформите. Къде гледали тези от Moody’s? Не са ли чули тука какво говорят на паветата? А Moody’s пишат, че правителството ни е извършило успешни реформи. Как може да пишат това Moody’s?! Нали казват, че сме се провалили. Нали уж сме фалирали страната? Ето, вижда се какво говорят лъжците и каква е истината – Moody’s казва, че сме успели и сме осигурили и стабилна рамка на бюджета, дори в кризата!“, направи равносметка Борисов.

„Това го приемам лично, защото наистина водим добра фискална политика“, засегна се Кирил Ананиев.

„Тук ни казват Moody’s, че сме напред, а те обясняват, че сме назад. Това оборва всички приказки на „умни и красиви“, „грозни“, на всички лъжци!“, заяви Борисов.

„Пише, че сега влизаме в банковия съюз и чакалнята, но имаме фискална мощ над средното за останалите държави в тази кредитна категория. Значи България пак е по-добре. С какво да угодим тогава на нашите конкуренти. Представи си, че това го пишеше за Румъния, а ние не бяхме в банковия съюз – щяха да ги говорят? Moody’s казват, че имам балансирана държавна политика по отношение на фискалния бюджет!“, подчерта той.

„Новият бюджет ще бъде така направен, че да е за хората и за малките населени места. Страната разполага със значителни фискални резерви, които Мооdy’s очаква да се запазят на равнище от около 10% от БВП. Стабилната перспектива допуска, че бъдещото правителство след изборите ще продължи ангажиментите към влизането на еврозоната и ще запази фискалната политика с балансиран бюджет“, разясни още Борисов.