Борисов на конференцията в Мадрид: Независимо къде пушат комините, атмосферата го донася и при нас

0
37
Бойко Борисов

Премиерът цитира данни на „Евростат“ за миналата година, според които България е втора в ЕС по намаляване на вредните емисии от изгарянето на изкопаеми горива след Португалия

Комините, дали пушат в САЩ, Китай или във Виетнам, атмосферата го донася и при нас. С тази констатация в края на триминутната си реч на световния форум, посветен на климатичните промени, провеждащ се в Мадрид, премиерът Бойко Борисов призова гостите на събитието да направят така, че на подобни срещи да присъстват и най-големите замърсители – САЩ и Китай.

Започвайки и завършвайки речта си с обръщението „Педро“ към домакина – премиера на Испания Педро Санчес, той отбеляза, че ЕС произвежда едва 9% от световните вредни емисии. „Така че да се обединим, за да накараме тези безспорно прогресивни в икономиката си страни (САЩ и Китай, б.а.) да се съобразят с чудовището, което идва с промените в климата“, каза още Борисов, цитиран от „Дневник“.

В речта си той посочи, че според данни на „Евростат“ за миналата година България е втора в ЕС по намаляване на вредните емисии от изгарянето на изкопаеми горива, като спадът е 8.1%, докато за лидера Португалия е 9 на сто. Предвид фактът, че 60% от електроенергията в България през зимата идва от въглищните централи, Борисов отбеляза, че за страната е важно да се гарантира, че преходът към нисковъглеродна икономика ще е плавен, справедлив и осъществен по „разходоефективен начин“.

Премиерът посочи още, че ядрената енергетика играе важна роля за гарантирането на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност, като в същото време предоставя електроенергия на достъпни цени. Борисов подчерта, че България ще разчита на ядрената електроенергия и през следващите години и тя е ключова за преминаване към нисковъглеродна икономика.